emléktábla

2021.11.25. 12:57

Csatornát épített, folyót szabályozott az egykori főispán

Emléktáblát avattak a szabási óvoda falán vizeki báró Tallián Bélára, Somogy vármegye egykori főispánjára emlékezve, aki 170 éve született a községben.

Kovács Gábor

Volt képviselőházi alelnök, földművelésügyi miniszter és az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, mégis emléke lassan kezdett feledésbe merülni az elmúlt évtizedek alatt. Most a somogyi erdészek hozták vissza a köztudatba.

„Méltatlanul bánt vele a sors...” – ezekkel a szavakkal idézték fel Tallián Béla alakját életének ismerői. Pedig rengeteget tett Somogyért: a Balaton és a Dráva szabályozásának kormánybiztosaként felépítette a Sió-csatornát, szerepe volt a balatoni fürdőkultúra elterjesztésében, támogatta a barcsi és a fonyódi vasútvonal kiépítését. Kaposváron létrehozta a siketnémák első magániskoláját, szorgalmazta a cukorgyár létrejöttét, és felépítette a Baross-laktanyát. Szociális érzékenységére jellemző, hogy a cselédek nyugdíjáról terjesztett be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. Élete végéig barátságot ápolt Mikszáth Kálmánnal, és az első világháború alatt Belgrád kormányzója volt. Hogy mégis elhalványult az emléke, az annak köszönhető, hogy a Tanácsköztársaság alatt a gyűjtőfogházban lévő „kegyelmes urak” egyikeként tartották fogva.

– Történelmi időkben kellett megharcolnia a magyarságáért és helytállnia – mondta róla Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője. – Megújítja a jelent és a jövendőt, ha képesek vagyunk emlékezni ebben a kicsi faluban, Somogy kellős közepén.

Elhallgatták az érdemeit, és nem tanulhattunk róla – az egykori főispán életútját elevenítette fel Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. Sári Dénes, Szabás polgármestere arról szólt, hogy a falu jó szívvel emlékezik a bárói családra. Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy szövetségeseket kell találniuk a társadalomban, hiszen az erdők szerepe a klímaváltozás miatt kulcsfontosságú lesz a jövőben. Ebben is példa lehet báró Tallián Béla, aki bár nem volt végzett erdőmérnök, mégis a saját korában a legtöbbet tette a magyar erdőkért. A megemlékezés Horváth József nyugdíjas okleveles erdőmérnöknek, a lábodi erdészet egykori igazgatójának érdeme, aki igazi kutatómunkát végzett, és Merczel Istvánnal, az egyesület kaposvári csoportjának elnökével és a szabási önkormányzattal együtt megszervezte a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában