sok kicsi

2021.11.30. 18:30

Egy százalék önzetlenség is hatalmas segítség a somogyi civil szervezeteknek

Évről évre egyre többen ajánlják fel adójuk egy százalékát valamelyik civil szervezetnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az idén valamivel több mint 180 millió forintot kaptak a somogyi alapítványok és egyesületek, ami csaknem 15 millióval haladja meg a tavalyit.

Marosi Gábor

A legtöbb felajánlást a babócsai Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány kapta a megyében. A szervezet munkáját több mint 3600-an, összesen 18 millió 451 ezer forinttal támogatták. Bajzát Krisztián kuratóriumi elnök elmondta, a támogatásra minden évben nagy szükségük van, hogy a leukémiás gyerekeknek és felnőtteknek megfelelő higiéniai környezetet tudjanak biztosítani. Hozzátette, az összegből évente körülbelül négyszáz betegnek segítenek.

A KÖTÉL Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesületnek is sokan ajánlották fel adójuk egy százalékát. Bodó László, a szervezet elnöke elmondta, a hárommilliós támogatást az eszközök egy részének üzemben tartására fordítják. Bodó László kiemelte, évente 140-200 alkalommal vonulnak ki. Zömében műszaki mentésnél és eltűnt személy felkutatásában segítenek, de tűzoltásnál is számíthatnak rájuk.

A mentőszervezetek tavalyhoz hasonlóan az idén is nagy figyelmet kaptak. Németh Géza, a Kaposvári Mentő Alapítvány titkára elmondta, az idei felajánlások egy részét már el is költötték. Kettő gyerekrögzítő eszközt, valamint az oxigénellátáshoz szükséges maszkokat vásároltak. Ezeknek az értéke több mint 400 ezer forint. Németh Géza kiemelte, egy mobil kézi ultrahangkészüléket is szeretnének még az idén vásárolni.

A Marcali Mentők Közalapítvány több mint 2 millió 400 ezer forint felajánlást kapott. Ez az összeg azonban még nem elég ahhoz, hogy megvásárolják az 5 millió forint értékű mellkaskompressziós-gépet, ezért a jövő évi felajánlásokra is számítanak majd – mondta Mencseli Imre, az alapítvány elnöke.

A kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központ Add a kezed alapítványának valamivel több mint félmilliós felajánlás érkezett. Klenovitsné Zóka Tünde, az alapítvány elnöke kiemelte, a támogatásból körülbelül százötven nehéz körülmények között élő gyerek táboroztatását és szabadidős tevékenységét támogatják majd. Az állatokkal foglalkozó szervezetekre is sokan gondoltak. A Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület több mint 11 millió forintot kapott. Boncz Edit elnök elmondta, folyamatosan emelkednek a kiadásaik, ezért minden segítségre szükségük van. Csak az orvosi költségek évente 23 millió forintba kerülnek.

Jelentősebb támogatásban részesülő somogyi szervezetek

 

Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány

18 millió 451 ezer forint

Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület

11 millió 93 ezer forint

Siófoki Állatvédő Alapítvány

11 millió 434 ezer forint

Magyar Madártani Egyesület somogyi szervezete

5 millió 311 ezer forint

KÖTÉL Életmentő Egyesület

3 millió 94 ezer forint

Kaposvári Mentő Alapítvány

2 millió 608 ezer forint

Kaposi Mór Megyei Kórházért

2 millió 83 ezer forint

Fonyódi Mentőalapítvány

1 millió 895 ezer forint

Add a kezed Alapítvány

537 ezer forint

VADVIRÁG Alapítvány

453 ezer forint

 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában