Isten maszkon át is jól hallható

2021.11.06. 14:00

Egyedül a baptistáknál nem kell eltakarni az arcot Somogyban

Szigorítanak az egyházak a növekvő járványügyi adatok miatt.

Marosi G.

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperese elmondta, már október utolsó vasárnapján is csak maszkban lehetett belépni a templomokba. Kiemelte, arra biztatják a gyülekezeti tagokat, ha lehet, akkor oltassák be magukat. A pünkösdi egyház imaházaiban is bevezetik a maszkhasználatot vasárnaptól.

Óvári Róbert lelkész elmondta, a fertőtlenítőszert eddig is használták és a távolságtartás is megmaradt az alkalmaikon. A reformátusok is szigorítanak a súlyosbodó járványhelyzet miatt. A zsinati elnökségi tanács közleményében kiemelte, arra kérnek mindenkit, hogy az istentiszteleteken, illetve az egyházi és iskolai rendezvényeken viseljenek maszkot. Arra biztatnak, hogy aki még nem vette fel az oltást, tegye meg önmaga és a környezete biztonságáért – tették hozzá.

A Kaposvári Egyházmegyében is több új szabályt bevezetnek november 7-től. A templomokban a szentmiséken és egyéb liturgikus tevékenységeken kötelező maszkot használni. Áldoztatáskor a főcelebránsnak is maszkot kell viselnie. A liturgiában mellőzni kell a kézfogást. Arra is felhívják a papok figyelmét, hogy a szenteltvíztartókat ürítsék ki, a bejáratnál pedig helyezzenek ki fertőtlenítőszert.

Jóföldi Endre a Békevár Baptista Gyülekezet vezetője elmondta, alkalmaikon egyelőre még nem kell eltakarni a szájat és az orrot. – Indokoltnak látnám a kötelező maszkhasználatot, de amíg nem lesz általános szigorítás, addig nem vezetjük be – hangsúlyozta. Hozzátette, gyülekezetükben többen eddig is hordtak maszkot és az átoltottság is nagyon magas.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában