távgyógyítás

2021.11.23. 17:30

Egyre kevesebben kérnek személyesen segítséget az orvosi ügyeleteken

Lecsökkent az orvosi ügyeletek forgalma az elmúlt években. A Kaposvár környéki rendelőkben korábban naponta ötvenen is megfordultak, manapság viszont már csak az emberek töredéke kér segítséget. A statisztikát a koronavírus-járvány is jelentősen átformálta.

Marosi Gábor

20211110 Hódmezővásárhely Orvosi ügyelet épülete a Lázár utcában. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Kaposvár környékén 2005 óta működik orvosi ügyelet. A feladatot a Kaposvár Városkörnyéki Ügyelet Nonprofit Kft. látja el. Antal László háziorvos, az ügyelet vezetője megkeresésünkre elmondta, tizenhat évvel ezelőtt orvosok és a környék több önkormányzata alapította a céget azért, hogy rendelési időn kívül is ellássák a város környékén élőket. A kezdetekben 50 ezren, manapság viszont már csak 47 ezer 500-an tartoznak hozzájuk.

Antal László kiemelte, néhány évvel ezelőtt hétköznaponként ötvenen is felkeresték az ügyeletet, jelenleg viszont átlagosan húszan kérnek segítséget. Ebben a koronavírus-járvány és az amiatt hozott rendelkezések is közrejátszanak. A háziorvos hangsúlyozta, nagyon sok beteg telefonon is érdeklődik és csak akkor megy be az ügyeletre, miután beszélt az asszisztenssel vagy az orvossal. Antal László hangsúlyozta, nem minden esetben van szükség személyes találkozásra, a fiatalok esetében azonban azt kérik a szülőktől, hogy ha tudják, akkor vigyék be az ügyeletre beteg gyereküket. A városkörnyéki ügyelet dolgozói manapság ritkán mennek ki házhoz. Az orvosok általában akkor ülnek autóba, hogyha halotthoz, vagy mozgásképtelen emberhez hívják őket. Ilyen eset naponta körülbelül kettő-három történik.

Antal László hozzátette, az elmúlt hetekben jóval több koronavírustesztet végeztek el, mint tavasszal. Tíz vizsgált esetből átlagosan öt lett pozitív. A háziorvos kiemelte, rohamosan terjed a koronavírus, s az a tapasztalatuk, hogy a kórokozó fertőzése főleg a fiatalok körében intenzív most. – Csak idő kérdése, hogy ki, mikor fertőződik meg a kórral, de ha valaki oltatlan, akkor súlyos lehet a betegség lefolyása és akár lélegeztetőgépre is kerülhet – hangsúlyozta Antal László.

A kaposvári felnőtt háziorvosi ügyeleten is átalakult a betegforgalom. Fekete Julianna ügyeletvezető orvos megkeresésünkre elmondta, hétköznap körülbelül tíz ember kér segítséget, hétvégén viszont 50–60 beteg is megfordul a rendelőben. – Sajnos többször is előfordult már, hogy a betegek kisebb panaszokkal a kórház sürgősségi osztályára mentek be, ahelyett hogy felkeresték volna az ügyeletet. Azt gondolom, hogy az enyhébb esetekkel nem muszáj leterhelni a kórházat, hanem inkább minket kellene felkeresni – mondta Fekete Julianna, majd hozzátette, hétköznap 15, hétvégén 24 órában látják el az ügyeleti feladatokat.

Tizedére csökkent

A Balatonnál is változott az ügyeletek forgalma. Balázs Lajos, a balatonboglári Török Sándor Egészségügyi Központ vezetője elmondta, 30 évvel ezelőtt volt olyan szombat, amikor 250 beteg fordult meg náluk, mostanra ez a szám a tizedére csökkent. – Ebben a koronavírus-járványnak is szerepe van, az emberek inkább telefonon érdeklődnek. A kisebb problémákkal már nem futnak be az ügyeletre. A háziorvos hozzátette, 12 település tartozik hozzájuk, a feladatokat 13–14 orvos látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában