fertőtlenítés

2021.11.10. 09:00

Előkerültek ismét az ózongenerátorok

Kaposváron újra elkezdték a buszokat ózonnal fertőtleníteni. Egyre több a koronavírusos beteg Somogyban is, a szakemberek szerint fontos, hogy felvegyük a harmadik oltást. A vakcinát leginkább az idősebb korosztály kéri a somogyi háziorvosoknál.

Góz Lilla

November elsejétől a sofőrök és az utasok biztonsága érdekében ismét naponta fertőtlenítik a kaposvári buszflotta járműveit. A közlekedési szolgáltató ózongenerátorokat használ mind a negyven buszuk esetében a nap végén.

– A napi fertőtlenítés mellett szükségesnek tartottuk az ózonos tisztítást is, ez a gyakorlat a koronavírus-járvány korábbi hullámaiban már bizonyított – mondta el Turnai Károly, a Kaposvári Közlekedési Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a buszokon, pályaudvarokon, megállóhelyeken kötelező a szájmaszk használata, a jogszabály szerint csak a hatévesnél fiatalabbaknak és az értelmi fogyatékosoknak nem kell orrot és szájat eltakaró maszkot viselniük.

Nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, hanem egyre több somogyi vállalat az irodáiban is végez ózongenerátoros fertőtlenítést. Ezeket az eszközöket a munkaidő végeztével használják, mikor már nem tartózkodnak a dolgozók a közösségi terekben.

A megyében 31 094 igazolt koronavírusos beteget regisztráltak hétfőn. A szakemberek a harmadik oltás fontosságára hívják fel a figyelmet. – A rendelőnkben az idősebb korosztály jelentkezik a harmadik oltásra, a legtöbb esetben Pfizer-oltást kérnek a pácienseink – mondta el Kincses Ágnes, kaposvári háziorvos.

Veress Zsolt, balatonfenyvesi háziorvos tapasztalata szerint egyre többen veszik fel a harmadik oltást. – Minden oltás emlékeztet, aki vektoralapú oltást kapott, neki javasoljuk az mRNS-alapút és fordítva – mondta el a háziorvos. Kiemelte: van olyan idős, háromszor oltott páciense, akinek a PCR-tesztje pozitív lett, de szerencsére tünetmentes. Ám egyre több oltatlan fiatal hívja fel telefonon, hogy nem érzi jól magát, nem tud felkelni. Úgy vélte, szükség lenne már most szigorúbb maszkhasználatra az üzletekben, közösségi tereken.

 

A KVGY-nél lezárult a belső felmérés

A múlt héten indított belső felmérés lezárult, s kiderült, a KVGY-nél a vártnál magasabb, 72 százalék a dolgozók átoltottsága.

– Meglepett a vizsgálat eredménye, 65-70 százalékra számítottam – mondta hétfőn Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár igazgatója. Hozzátette: az irodaházban 39-en dolgoznak, s egy személy kivételével mindenki oltakozott. A 20 tagú közép- és felső vezetés tagjai is felvették a vakcinát.

Szalai Gyula kiemelte: nem rendelnek el kötelező oltást. Nem akarnak beavatkozni egyéni döntésekbe, az oltás felvételéről mindenki saját maga határoz, bár nyilván azt szeretnék, ha minél többen felvennék a vakcinát. A vállalatnál megtartott üzleti megbeszélésre csak olyan személyek mehetnek, akiknek van védettségi igazolványuk. Ezt nem csak a saját dolgozóktól követelik meg, hanem a külső partnerektől is. Ha a személyes találkozó esetleg nehézségekbe ütközne, akkor online bonyolítják le az üzleti tárgyalásokat. A védettségi igazolás a nyugdíjas-találkozón is kötelező, bár a november 19-i rendezvény sorsa egyelőre bizonytalan. Amíg legutóbb 2019-ben nagyjából 90-en mentek el a rendezvényre, addig a mostanira még tízen sem jelentkeztek. A koronavírus miatt tavaly törölték a szépkorúak összejövetelét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában