Kaposi Mór 175

2021.11.03. 16:30

Emléket állítottak elődeiknek a kórházban

Az elődök élő örökségét jelenti a kórház, erre emlékezve az egészségügyi dolgozók a Kaposi Mór Oktató Kórház 175 éves fennállását ünneplő programsorozat zárásaként szerdán emléktáblát avattak az anyaépület aulájában, amely ma már az Vaszary okospark része.

K. G.

Az emléktáblát professzor Repa Imre, a kórház stratégiai igazgatója és Neszményi Zsolt, kormánymegbízott leplezte le. Az ünnepségen a kórház dolgozói mellett Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke is részt vett.

– Egy kórház olyan, mint az emberi szervezet, folyamatos átalakulásban van – mutatott rá beszédében Moizs Mariann főigazgató, aki a kórház történetét elevenítette fel a kezdetektől egészen napjainkig, amikor a covid kihívásainak is megfeleltek. Hosszú út vezetett idáig, mert 1818-ban Csorba József alapító igazgató a saját pénzéből vásárolttelket, és tíz évig tartott, amíg a kórház-beruházás forrásait közadakozásból előteremtették. Az építkezésen kaposvári mesterek dolgoztak, és 1846-ban tizenkét ággyal nyitotta meg a kapuit a vármegye kórháza, majd a hely a pusztító kolerajárványt is átvészelte.

Az anyaépületet a szenvedő emberiség üdvére emelték, melyet máig felirat hirdet. Az eltelt évtizedek alatt a kórház folyamatosan bővült, de még a 2016-os átalakítás idején is megőrizték a kápolna és az apácalakások épületét. Az ünnepség végén a résztvevők Szaplonczay Manó, Somogy vármegye tisztifőorvosának egykori, Fő utcai lakásához vonultak, ahol virágokat helyeztek el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában