fotók

2021.11.11. 19:45

Fényt vittek a térre a Márton-napi ovis felvonulók

Felelevenítették a Márton-napi hagyományokat csütörtökön a kaposvári óvodákban. A legtöbb intézményben már hetek óta készültek a jeles eseményre. A Márton-nap fénypontja a libalakoma és a lámpás felvonulás volt.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Sötétedéskor, lámpással a kezükben indultak el a Kossuth térre a kaposvári Fésűs Éva Központi Óvoda dolgozói, növendékei és szüleik. Az intézmény ezzel az eseménnyel zárta le a napok óta tartó Márton-nappal kapcsolatos programok sorát. Gyeneseiné Kaszás Hajnalka intézményvezető elmondta, a gyerekek egész héten libás versekkel és dalokkal ismerkedtek meg, emellett olyan foglalkozásokat tartottak nekik, ahol különféle technikákkal libaformákat készíthettek. – Libalakomával is készültek az óvodásaink és egymást is megvendégelték – tette hozzá Gyeneseiné Kaszás Hajnalka. A gyerekek az óvónők segítségével különféle ételeket készítettek, majd minden csoport tálalta a finomságokat.

A Béke utcai Tagóvodában is a libás hagyományokról szólt az elmúlt néhány nap. Tóth-Jakab Judit érdeklődésünkre elmondta, Márton napján papírból készített libákat rejtettek el az óvoda udvarán, azokat kellett megtalálniuk a gyerekeknek. Az óvodások megkóstolták a libazsíros, valamint -májas kenyeret, az újbor helyett pedig meleg teát kaptak. Tóth-Jakab Judit hozzátette, saját készítésű lámpással sétálták körbe a lakótelepet.

Márton püspök életéről is meséltek

A Szent Margit Katolikus Óvodában a Márton-napi szokások mellett Szent Márton életét is bemutatták a gyerekeknek. Takács Orsolya óvodavezető hangsúlyozta, egyházi intézményként fontosnak tartják, hogy a fiatalok jobban megismerjék Márton püspököt. – Ezért is néztünk meg egy bábfilmet, melyet Nyéki Kálmán plébános készített – mondta Takács Orsolya. – Emellett társasjátékokkal és mozgásos feladatokkal hangolódtunk a Márton-napra. Az óvónők és a gyerekek bébiételes üvegekből lámpást készítettek, ezekkel vonultak el a Margit-templomhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában