elismerés

2021.11.08. 14:00

Három különleges somogyi asszony is kiérdemelte a Caritas Hungarica díjat

A zamárdi Bemné Schneider Mária, a csurgói Jánosa Tiborné és a szintén csurgói Maronics Mária kapta az idén a Caritas Hungarica díjat.

Lőrincz Sándor

A Katolikus Karitász vezetősége által alapított díjjal minden esztendőben a Karitász-önkéntesek példaértékű tevékenységét ismerik el. A 10. alkalommal megrendezett díjátadó ezúttal is a Magyar Szentek templomában zajlott. Az ünnepségen Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Karitász elnöke, Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója, s az egyházmegyei igazgatók 47 önkéntesnek köszönték meg szívvel-lélekkel végzett, áldozatos tevékenységét, köztük a három somogyi díjazottnak. Bemné Schneider Mária a zamárdi Karitász alapító tagja és fáradhatatlan vezetője. A családjából hozott, szegények felé irányuló érzékenysége mindig arra késztette, hogy ott segítsen, ahol csak lehet, legyen szó családokról, gyerekekről vagy idősekről, betegekről.

Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Egyházmegye Karitász igazgatója kiemelte azt is, hogy különös odaadással fordul a ­krízishelyzetben lévők felé. Segítőkészsége, emberszeretete példaértékű, hite pedig erőforrás.

Jánosa Tiborné a csurgói Jézus Szíve Plébánia Karitász Csoportjának lelkes tagja, jelenleg pénztárosa, aki hosszú évek óta szívesen vesz részt bármilyen karitatív munkában. Mivel maga is három gyerkőcöt nevelt, különös gonddal fordul a nehéz helyzetben élő nagycsaládosok felé. Jól ismeri az őket érintő problémákat, érdekükért mindig szót emel – tudtuk meg, a karitász­igazgatótól, aki elmondta azt is: csurgói munkatársa a keresztény értékrend alapjának tekinti az emberekre való odafigyelést, s rendszeres vallásgyakorlóként, gyümölcsként születik meg irgalmas szeretete a nehézséget szenvedők felé.

A mindig mosolygós Maronics Mária a csurgói Jézus Szíve Plébánia Karitász Csoportjának egyik alapító tagja és azóta is elkötelezett, aktív munkatársa, immár több mint egy évtizede. Mivel sokgyermekes családból származik, különös érzékenységgel fordul a nagycsaládosok felé, de rendszeresen látogat betegeket, időseket is.

A díjátadó hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Spányi Antal jelenlévő paptársaival mutatott be. A főpásztor azzal zárta szentbeszédét: „változzon meg a szívünk, változzon meg az életről alkotott felfogásunk, s akkor majd megváltoztatjuk a világot. Nem mi, hanem Isten kegyelme általunk.” A 2012-ben alapított Caritas Hungarcia díjat azok az önkéntesek kaphatják meg, akik a legtöbbet tették a rászorultakért, idősekért, betegekért, fogyatékkal élőkért vagy a társadalom peremére sodródott családokért.

Fotó: Thaler Tamás/Magyar Kurír

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában