kóstoló

2021.11.05. 19:15

Házi pilóta és kolbász is várt a nyílt napon

Csaknem 80, hetedikes és nyolcadikos nyert betekintést a pék és hentes szakma rejtelmeibe pénteken a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola pályaorientációs nyílt napján. Az édesség-gyártók az isler, a hókifli és a házi pilóta keksz készítés trükkjeit is megosztották a tinikkel.

Harsányi Miklós

A somogyjádi, hetesi, és taszári gyerekeken kívül mernyei diákokat is regisztráltak az idei második nyílt napra. Az élelmiszeripari technikumban a négy szakmunkás képzés – pék, pék-cukrász, hentes és húskészítmény-gyártó, édességkészítő – mellett három technikus szak – sütő- és cukrászipari, élelmiszerellenőrző, környezetvédelmi – közül választhatnak a fiatalok. Előbbire három évig járnak a középiskolások, utóbbin öt évet.

– Biztos megélhetés, hosszú távú munka: az élelmiszeripar ezt garantálja – mondta Balázs Tibor, a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum igazgatója. – Kaposváron sok lehetőséget biztosítanak a helyi vállalkozások, a húsipartól kezdve a tejiparon át egészen a sütödékig. Most 266 diákot oktatunk, s a visszajelzések alapján a következő tanévben számuk elérheti a 280-at.

Varga László oktató útmutatásával hét édesiparis tanuló islert, házi pilóta kekszet és linzert készített. Az ínycsiklandozó illat újabb diákcsoportot csábított a bemutatóra, ezalatt a másik teremben percet, pogácsát sütöttek.

Lóki Göngyi, a hetesi Sommsich Imre általános iskola igazgató-helyettese azt mondta: a továbbtanuló diákok közvetlen tapasztalatot szereztek az egyes munkafolyamatokról, ez egyszerűbb teheti a pályaválasztást.

A 14 éves hetesi Horváth Nóra szerint látványos volt az édesipari-termékgyártók munkája. Balaskó Lajos oktató és egy végzős tanuló a csontozás és kolbásztöltés mozzanatait tárta az érdeklődők elé, a munkát megkönnyítette a csaknem 300 ezer forintért vásárolt új húsdaráló és töltőgép, amit a héten helyeztek üzembe.

Fotók: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában