lassú telítődés

2021.11.11. 14:00

Kevesebb hotelszoba telik meg az ünnepre

Már érkeznek a foglalások a somogyi szállodákba az év végi ünnepek idejére, bár a vállalkozások vezetői azt mondták: a vendégek óvatosabban foglalnak karácsonyra, hiszen tartanak attól, hogy a koronavírus miatt újra szigorítások lesznek.

Koszorus Rita

Noha szó sincs róla, az óvatosak többsége mégis arra számít, hogy ismét csak az oltottak pihenhetnek szállodában. Emiatt valamivel visszafogottabb a karácsonyi foglalás a szállodákban, de az első, bátrabb turisták már bebiztosították helyüket a somogyi hotelekben. – Kicsit kisebb az érdeklődés karácsonyra, mint amilyen szokott lenni, de szilveszterre szépen érkeznek foglalások – mondta lapunknak Nagyné Huszár Andrea, a nagyatádi Hotel Solar vezetője.

A Kapos Hotelben is hasonlóak a tapasztalatok, csendesebb karácsonyra készülnek a megyeszékhelyen. – Nálunk mindig nyugalmasabb a karácsony, mint másutt – mondta Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingvezetője. – Az étterembe már vannak viszont foglalásaink, de most úgy érzem, a vendégek kivárnak kicsit és óvatosak. Arra várnak, hogy lesz-e valamilyen új rendelkezés, amely korlátozhatja az étterembe, hotelbe járást. A szilveszterrel kapcsolatban optimisták vagyunk, van ajánlatunk rá és szállodai csoportunk is van, akik részt vennének a gálavacsoránkon. Mi úgy készülünk, hogy megtartható lesz az élőzenés óévbúcsúztatónk.

A Balatonnál más a helyzet, hiszen ott továbbra is bátrabban foglalnak a turisták szállást az év végi ünnepekre. – A szilveszter eddig félházas nekünk, de a karácsonyi időszakban van olyan nap, amikor nincs szabad szobánk – mondta kérdésünkre Tóth Gergely, a siófoki CE Plaza Hotel vezetője. Elmondta: inkább a november végi, december eleji napokra van kevesebb foglalásuk, s azt is tapasztalták, hogy most már rövidebb idő telik el a foglalás időpontja és az érkezés között.

A balatonlellei BL Yacht Clubban karácsonykor nem lesz program, de hagyományosan szilveszteri programmal idén is készülnek. A foglalások már érkeznek itt is, s nem is visszafogottabbak a vendégek.

Az idei évben várhatóan már nem kell drágulással számolniuk a turistáknak, habár komoly áremelkedést prognosztizáltak a szakemberek a kontinensen. Ezt a munkaerőhiánnyal magyarázzák, ám az általunk megkérdezett vállalkozások vezetői azt mondták, nem érzékelik, hogy nagyobb hiány lenne humán erőforrásból. – Aki a járvány idején nem engedte el a dolgozói kezét, az most nincs bajban – mondta Tóth Gergely. Hasonlóan vélekedett Tóth Balázs is. – Mi állandó csapattal dolgozunk, úgyhogy nálunk nem érzékelhető a munkaerőhiány. Ezzel együtt a turizmusban a Balatonon általában várható áremelkedés, ami az alapanyagárak növekedésével magyarázható – mondta. Ezt erősítette meg Gergely Ica is, aki azt mondta, hogy az éttermi árak várhatóan emelkedni fognak a Kapos Hotelnél is, de csak jövőre. Év elején készül ugyanis az új étlap, s azon már az új árak fognak szerepelni. Munkaerőhiányról ő sem számolt be, mint mondta, stabil a dolgozók köre, egyik részlegen sincs nagy mozgás.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában