TDK

2021.11.24. 20:00

Kiválthatja a szakdolgozatot az eredményes kutatómunka

Gazdaság-, agrár- és a neveléstudomány területén versengtek a Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) résztvevői a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán szerdán. A versenyen 23 hallgató mutatta be a kutatási eredményét, nagy részük már befejezett munkáról mesélt a szakmai zsűrinek.

Marosi Gábor

Fotó: Salfay Andras

Pupos Cintia a MATE Kaposvári Campusának levelezős hallgatója a tejtermelés gazdasági hatásairól tartott előadást. Kutatásához munkahelyének, a Bos-Frucht Agrárszövetkezetnek az adatait használta fel. – A vizsgálatok során arra is rájöttem, hogy egy állatot meddig érdemes a tenyészetben tartani és meddig nyereséges dolgozni vele. Illetve, ha „kiszedjük” a termelésből például a szarvasmarhát, akkor mennyi pénzt tudunk megtakarítani – mesélt a kutatásáról Pupos Cintia.

Gyenizse-Nagy Sára Bodza a kaposvári egyetem másodéves természetvédelmi mérnők hallgatója a ragadozó emlősök jelenlétét vizsgálta a Kis-Balaton környékén. A kutatáskor arra is kíváncsi volt, hogy az ott élő állatok mekkora mértékben fosztják ki a különféle madárfészkeket. – Az egyik tanárom kérésére csatlakoztam be abba a kutatómunkába, amely már 2009 óta tart – kezdte a hallgató. – Nagyon sok terepi munkán vettem részt. A Kis-Balaton környékén kihelyeztünk különféle műfészkeket, ezeket több alkalommal is megvizsgáltunk, hogy lássuk mekkora arányban fosztják ki a ragadozó állatok. Csapdák segítségével kis emlősöket is elfogtunk, hogy megtudjuk, milyen fajok élnek a területen – hangsúlyozta Gyenizse-Nagy Sára Bodza.

Bencéné Fekete Andrea a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) – Kaposvári Campus Neveléstudományi Intézet Tudományos Diákköri Tanácsának (TDT) elnöke elmondta, a hallgatók a gazdaság- és a neveléstudományi szekcióból juthatnak tovább az országos TDK versenyre. A két ágazatban azok mérték össze tudásukat, akik már befejezték a kutatásukat. A harmadik szekcióban a élettudományi intézet tíz hallgatója versenyzett. Az egyetemisták folyamatban lévő kutatásokat mutattak be a szakmai zsűrinek azzal a céllal, hogy milyen irányba haladjon tovább a munkájuk – tette hozzá Bencéné Fekete Andrea.

A TDT elnöke kiemelte, a hallgatók nagyon felkészülten mutatták be a kutatási eredményeiket és a szakmai vitában is jól helytálltak. Bencéné Fekete Andrea hangsúlyozta, a tehetséggondozásnak kiemelkedően fontos szerepe van a felsőoktatásban is, ezért szervezik meg a TDK-t. Hozzátette, akinek a kész kutatómunkája továbbjut az országos versenyre, annak a hallgatónak nem kell szakdolgozatot írnia, mert azt a munkát ötös dolgozatként elfogadja az egyetem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában