gyűjtés

2021.11.23. 09:00

Nélkülözők kosarait tölthetik meg az áruházak vásárlói

Az év végi ünnepek közeledtével egyre több karitatív gyűjtőakció indul, a Magyar Élemiszerbank Egyesület megbízásából 6500 önkéntes 315 hazai áruházban – köztük több somogyiban – gyűjtött élelmiszert múlt héten.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az ünnepek közeledtével immár tizenöt éve, azaz 2006 óta az Élelmiszerbank minden évben arra kéri az ország lakosságát, hogy gondoljanak a rászoruló emberekre, családokra, és áruházi vásárlásaik során az ő számukra is tegyenek a kosarukba egy tetszőlegesen kiválasztott tartós élelmiszert. Az elmúlt években 250 tonnánál is több adományt sikerült így összegyűjteni. A vásárlók segítségével több mint 50 ezer nélkülözőhöz juttattak el élelmiszercsomagokat az ünnepi időszakban.

Az idén Somogy megyében tizenegy helyszínen – Balatonbogláron, Szántódon, Siófokon, Nagyatádon, Marcaliban és Kaposváron – lehet leadni az adományokat. Több multiáruházban már péntek délután megjelentek az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkéntesei.

Az összegyűjtött adományokat a környék karitatív szervezeteinek közreműködésével juttatják el a rászorulókhoz az ünnepeket megelőző hetekben, illetve azt követően január végéig.

– Kivételes terheket hozott az idei november a nélkülöző családok számára, nemcsak a fűtési kiadások emelkednek a hideg időben, de a koronavírus negyedik hulláma és az élelmiszerárak jelentős megnövekedése is a legkiszolgáltatottabb rétegeket érinti a legsúlyosabban – mondta el Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Kiemelte, a rászorulóknak az olyan tartós élelmiszerek jelentik a legnagyobb segítséget, mint az étolaj, cukor, hús- vagy készételkonzerv, keksz, csokoládé, bé­biétel, liszt, tészta, tartós tej, édesség. Lényeges szempont, hogy hűtést nem igénylő termék legyen.

A megyei civil szervezeteknél ilyenkor arra is odafigyelnek, hogy a hátrányos helyzetű térségek önkormányzatait is támogassák. Legutóbb Kelevíz 800 ezer forint értékű élelmiszer-adományt kapott. – Nagy segítség volt a helyieknek a bőséges adomány, cukor, babkonzerv, májkrém, csokoládé is került a csomagokba – mondta lapunknak Vargáné Balatincz Krisztina polgármester.

A Borostyánvirág Anyaotthon is évek óta a támogatott szervezetek között van. – A Petőfi utcai multiáruházban veszünk részt a háromnapos gyűjtésben. Reméljük, hogy a tavalyi 804 kilós adományt sikerül elérni, amely hatalmas segítség volt a lakóinknak – mondta Biró Dániel, a kaposvári anyaotthon vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában