falánk cincérek

2021.11.16. 18:00

Bíróság előtt a fonyódi kilátó ügye

K. R.

Elkezdődött a Várhegyi-kilátóról szóló tárgyalás a minap a perfelvétellel. Mint arról korábban beszámoltunk, a fonyódi Várhegyi-kilátó fából készült tartószerkezetét házi cincérek és egy gomba támadta meg, s emiatt veszélyessé vált a város emblematikus látványossága. Tavaly tavasszal, amikor kiderült a probléma, bezárták a kilátót. – Amíg a tárgyalásnak nincs vége, nem is fogjuk újranyitni a Várhegyi Széplátót – mondta el lapunknak Hidvégi József, Fonyód polgármestere. A város márciusban nyújtotta be keresetét a bírósághoz, amelyben kártérítést kér a kilátó kivitelezőjétől, és azt, hogy szavatosság keretében cserélje ki a kártevők által megrongált tartóelemeket. Emellett Fonyód a bezárás miatt keletkezett bevételkiesés megtérítését is kéri, amely az idő előrehaladtával hónapról hónapra nő.

A fonyódi Széplátót még egy 2008-ban nyert 85 százalékos uniós támogatás segítségével 80 millió forintból építtette a város. A kőalapzatú és fémtornyot is magába foglaló építmény fenyőből készült faszerkezetére még nem járt le a kivitelező cég által vállalt 10 év szavatossági idő, amikor a házi cincér tavaly tavasszal megtámadta a faelemeket. A problémára tavaly májusban egy turistaként ott tartózkodó szakember hívta fel a városvezetés figyelmét, ezt követően igazságügyi szakértő is megerősítette, hogy fennáll a probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában