cseppnyi élet

2021.11.17. 14:00

Meghallgatták az égiek az inkubátornál mondott imát

November 17-én a világ ikonikus épületei lilába öltöznek a koraszülöttek világnapján. Az Empire State Building, a Niagara-vízesés, vagy a müncheni Olimpiatorony a lila fénnyel reményt, a kitartást és a bizakodást szimbolizálja a koraszülöttek világnapján. Kaposváron a Csiky Gergely Színház épülete ölt lila ruhát.

Turbéki Bernadett

Fotó: BANCZIK ROBERT

A koraszülöttekről a lila színűre festett napon Pataki Anita is megemlékezik. Két éve egy ikerpárnak adott életet. A kislányok a vártnál jóval hamarabb jöttek a világra. Nehéz utat járt meg lelkében az édesanya, ám mostanra úgy érzi, lecsillapodott benne az izgalom és a fájdalom, ami a kezdetekben meghatározta.

– A gyerekeket lombikprogramnak köszönhetjük. A várandósság elején úgy tűnt, egyikük nem biztos, hogy stabilan beágyazódott. Ekkor kezdődött a stressz és folytatódott azzal, hogy nem volt zökkenőmentes a terhesség – kezdte el mondani várandósságának kálváriáját Pataki Anita, aki a 22. hétig Kaposvárra járt kontrollra.

– Kiderült, hogy az egyik babának csupán kéterű a köldökzsinórja, így a salaktalanítás nem működik nála. Tudtam, hogy az ikerterhességeket nem viselik a 40. hétig, de arra nem számítottam, hogy már a 27. héten befektetnek a pécsi klinikára. Utóbb kiderült, ez volt a szerencsénk. A kilencedik bent fekvéses napon elfolyt a magzatvizem. Bepánikoltam... – emlékezett vissza a nehezen megélt pillanatokra az ikerpár édesanyja, akit az ügyeletes orvos választás elé állított. Vagy azonnal császármetszést hajt végre, így megmentve az anyukát, vagy a gyerekekkel együtt mindhárman rámehetnek.

– Az orvos azt mondta, hogy nekem még lehet gyermekem, ám ha nem műt meg, egy éppen felszálló fertőzés miatt akár a méhemet is eltávolíthatják. Nem volt mit tenni, ugyanakkor minden a lehetőségekhez képest flottul ment. A gyerekek felsírtak a műtőben. Ennek ellenére a rettegés folytatódott. Egyiküket intubálni kellett, mert még nem nyíltak ki a tüdő lebenyei. Az összeomlás szélén álltam – mesélte. A kicsik hónapokat töltöttek a prenatális intenzív centrumban (PIC). Egyikük visszatérő tüdőgyulladás miatt, másikuk a kis testsúlynak és a szeme fejletlenségének köszönhetően.

– Minden nap ott álltam az inkubátor mellett délelőtt és délután is. Imádkoztam. Hittem benne, hogy meghallgatják. A gyerekekhez pedig folyamatosan beszéltem, énekeltem, hogy halljanak – emlékezett vissza meghatódva Anita, akit a harmadik napon kiengedtek a kórházból, a gyerekek viszont csak nyolc és tizenkét hét után térhettek haza. Szüleik naponta kétszer látogatták őket. A hazatérés után eleinte heti két-három alkalommal utaztak Pécsre kontroll miatt. A heti két Dévény-gyógytorna és a gyógy­úszás pedig továbbra is program a családban.

– A párommal nagyon elfáradtunk az elején. Szerencsések vagyunk, mert a lányok utolérték magukat. Októberben voltak kétévesek, már bölcsibe járnak, sokat fejlődtek ott is, megtanultak önállóan enni is. A PIC-en töltött időszak hozott néhány új barátságot, ismerőst, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Az orvosoknak és ápolóknak pedig nagyon hálás vagyok, hogy megmentették a kislányaimat – mondta Anita, aki tervezte, hogy a koraszülöttek világnapja alkalmából a PIC-re látogat, de tervét eddig a világjárvány hiúsította meg.

Korai tizedikek

Pataki Anita története csupán egy a koraszülések közül. Hazánkban évente több mint 8000 koraszülés történik. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden tizedik várandósság korábban ér véget. Ez az Európai Unió átlagértékei felett van, és az elmúlt tizenöt év alatt alig csökkent. Egy 2016-ban készült, három megyére kiterjesztett tanulmány alapján Somogyban 84 százalék volt az egészséges élveszülések aránya, míg Budapest vizsgált három kerületében 93 százalék volt ugyanez az arány. Ugyanebben az évben Budapesten 5 százalék volt a koraszülöttek aránya, Somogyban a duplája, vagyis 10 százalék. Megyénkben, az elmúlt öt évben ugyan 10,61 százalékról 9,38 százalékra csökkent a koraszülöttek aránya, ám a koraszülöttekből meghaltak aránya a 2016-os 2,9 százalékról 4,27 százalékra emelkedett 2020-ban.

A Somogy megyei koraszülések a védőnői szolgálat adatai alapján

születések száma

koraszülöttek száma

koraszületések aránya

elhunyt koraszülöttek száma

a koraszülöttekből a meghaltak aránya

2016

2581

274

10,61%

8

2,9%

2017

2530

252

9,96%

9

3,57%

2018

2430

218

8,97%

14

6,42%

2019

2374

242

10,2%

6

2,48%

2020

2494

234

9,38%

10

4,27%

Fotó: Muzslay P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában