és lőn világosság

2021.11.11. 11:30

Megy a matek, mennyiből lesz világos a városokban

Ugyan drágább lesz, de a legtöbb somogyi önkormányzatnak nem kell tartania attól, hogy három-négyszeresére emelkedik a villamosenergia ára jövőre, nyilatkozta lapunknak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab polgármestere.

Marosi Gábor

Schmidt Jenő szerint azonban feltehetően azoknak a településeknek drágább lesz az áram, akik nem az egyetemes szolgáltatói árat fizették eddig.

A megyében csak néhány olyan önkormányzat van, amelyik minden évben közbeszerzést írt ki villamosenergia vásárlására. Ezzel általában azok a települések élnek, ahol több közintézmény működik és az éves energiafogyasztás nagyon magas. Marcali önkormányzata is évek óta így, piaci alapon vesz áramot, melynek a díja általában jóval kedvezőbb a lakossági és az egyetemes szolgáltatói árnál. Jövőre azonban mélyen a zsebbe kell nyúlni, hogy ki tudják gazdálkodni az energiaárakat.

Sütő László polgármester megkeresésünkre elmondta, egy kilowatt áramért jelenleg 19 forintot fizetnek, jövőre viszont legalább 36 forint lesz. – Megkerestük azokat a cégeket, akiktől vesszük az áramot, és azt mondták, hogy 55–60 forint is lehet jövőre – fogalmazott Sütő László. – Ez háromszor annyi, mint amennyit idén kell fizetnünk. Ennek ellenére a város kiírja a közbeszerzést, és ha nem kapunk jobb ajánlatot, akkor átállunk az egyetemes szolgáltatói árra, ami jelenleg 36–38 forint – hangsúlyozta a polgármester.

Sütő László kiemelte, az önkormányzat és közintézményeinek áramszámlája idén csaknem 40 millió forint. Ez jövőre legalább 80 millió lesz és még azt sem tudják, hogy a gáz ára miként változik majd. A megnövekedett költségeket a település nehezen tudja kigazdálkodni, ezért vélhetően a fejlesztésekre szánt összegből „vesznek” majd el – tette hozzá Marcali polgármestere.

A balatonboglári önkormányzat több településsel közösen konzorciumban vásárol áramot. Mészáros Miklós polgármester elmondta, azért így jutnak hozzá a villamosenergiához, mert jóval kevesebbet kell fizetniük, mintha külön szerződnének valakivel. Hozzátette, már előre lekötötték az árakat és 2022-re is biztosított lesz az áramellátás.

Az általunk megkérdezett más önkormányzatok például a nagyatádi, a barcsi és a bolhási is, egyedi szerződésben áll az E.ON-nal, utóbbi kettőnek két évre szóló szerződése van. A hetesi önkormányzat jelenleg egy kilowatt áramért 31 forintot fizet és egy hónapja kötött új egyéves szerződést a szolgáltatóval.

 

Nem mindenkinek éri meg piaci alapon vásárolni az áramot

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke megkeresésünkre elmondta, azok a települések, akik jövőre nem piaci alapon vásárolnak villamos­energiát, hanem az egyetemes szolgáltatást választják, azok lakossági áron kilowattonként 36–38 forintért kapják majd az áramot. Ennyi pénzért azonban csak az önkormányzat és az intézményei vásárolhatnak energiát, a gazdasági társaságok nem. – Az biztos, hogy ezeknek a településeknek kétszer annyiba kerül majd az áram, mint idén, de nem három és négyszeresébe – hangsúlyozta Schmidt Jenő. A TÖOSZ elnöke hozzátette, a legtöbb somogyi településnek nem éri meg piaci alapon áramot vásárolni, mert nincsen akkora fogyasztásuk.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában