évtizedes adósságot törlesztettek

2021.11.16. 20:00

Milliárdokból újult meg a Marcalit Öreglakkal összekötő út

Valamivel több mint kétmilliárd forintból újult meg a Marcalit Öreglakkal összekötő út. A 18 kilométeres szakasz már korábban elkészült, a hivatalos átadót kedden délután tartották meg Niklában.

Marosi Gábor

2021.11.16 Marcali-Öreglak közötti fõút felújításának átadása Fotó Nagy Gábor Somogy Megyei Hírlap Nikta

Fotó: NAGYGABOR

Néhány évvel ezelőtt kezdték el felújítani a 6704-es számú utat Marcali és Öreglak között. A beruházást több részre bontották. Hazai forrásból elsőként Öreglak környékén, majd a Magyar Falu Program útalapjából később a további három szakaszon készült el az út. Móring József Attila Marcali és térségének országgyűlési képviselője az útátadón elmondta, nagyon fontos volt felújítani ezt a szakaszt, mert az öreglaki, niklai, csömendi, boronkai és a marcali emberek is évek óta vártak arra, hogy kényelmes és biztonságos úton közlekedjenek.

A politikus hozzátette, a megyében több olyan út is található, amelyet muszáj lenne korszerűsíteni. Példaként említette a Hetes, Mezőcsokonya, Somogysárd és Kiskorpád közötti utat, melyet a tervek szerint jövőre el is kezdenek felújítani. – Sok-sok évtized elmaradása és adóssága halmozódott fel, de végre vannak első sorban hazai források arra, hogy ezeket az utakat kijavítsuk és új összekötő utakat építsünk – hangsúlyozta Móring József Attila.

Németh Zsolt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy megyei igazgatója kiemelte, az elmúlt három év útfelújítási folyamatát a Magyar Falu Program útfelújítási része határozta meg. – Ebben az időszakban mintegy 8 milliárd 400 millió forintot fordítottunk a Somogy megyei úthálózatra, különös tekintettel a mellékutakra – hangsúlyozta Németh Zsolt.

– Azt tudni kell, hogy a Magyar Falu Program útfelújítási támogatását az 5000 lélekszámnál nagyobb települések környezetében és a mellékutak korszerűsítésénél lehetett csak felhasználni. Ez jelentős lépés volt, mert korábban ilyen mértékű beruházások nem valósulhattak meg a megyében. Az útfelújítások ütemezésénél természetesen azt vettük figyelembe, hogy az adott szakasz milyen állapotú és mekkora a forgalma. Emellett arra is törekedtünk, hogy amelyik mellékutat elkezdjük felújítani, azt lehetőség szerint fejezzük is be – tette hozzá a közút megyei igazgatója. Németh Zsolt kiemelte, a Marcali és Öreglak közötti út alapját megerősítették és két rétegű aszfalttal borították. A munkálatok során figyeltek arra, hogy az út állapota ne csak pár évig, hanem 15-20 évig is jó maradjon.

Nem állnak le az útfelújítással

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a Magyar Falu Program keretében még idén elkészül az Andocs-Látrány összekötő út, Karád és Visz között lévő több mint négy kilométeres szakasza. Emellett megújul a Kaposvár-Fonyód összekötő út hatszáz méteres szakasza Somogyvár kül- és belterületi részén. A bedegkéri bekötőútnál a Kánya külterületén található csaknem fél kilométeres résznél is dolgoznak még a szakemberek és várhatóan idén befejezik az útfelújítást. A Somogyvár-Lengyeltóti közötti külterületen, Kisberény közelében három, Lengyeltótiban csaknem egy, Vízvár kül- és belterületén négy és fél kilométer hosszan újítják majd fel az utat. A kivitelezés várhatóan jövő tavasszal indul el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában