oltás

2021.11.02. 11:30

Munkáltatói szigor helyett a dolgozóik józan eszében bíznak

Egy új szabály szerint a munkaadók immár előírhatják a koronavírus elleni védőoltást is a munkavégzés feltételeként. A KVGY-nél kedden kezdik felmérni az átoltottságot, s náluk már az is eldőlt: a céges rendezvényeken kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Harsányi Miklós

– Koronavírusos lett az egyik kollégánk, s ennek kapcsán kontaktkutatást rendeltek el cégünknél – mondta Szalai Gyula, a KVGY igazgatója. – A hivatalosan kijelölt két dolgozó tesztje negatív volt, ám a cégen belül további munkatársak vizsgálatát kértük, így összesen 14 kollégát ellenőriztek. Szerencsére egyikük sem kapta el a fertőzést. Az eset kapcsán legnagyobb üzemrészünkben, ahol csaknem 140-en dolgoznak még pénteken megbeszélést hívtam össze, s a megelőzésre, a koronavírus elleni oltás fontosságára hívtam fel a figyelmet.

A cégnek csaknem 360 dolgozója van, s Szalai Gyula szerint nagyjából 60 százalékos lehet az átoltottság. Kiemelte, november elsején lépett életbe az új szabály. Egyelőre nem tervezik az oltás kötelező elrendelését, viszont azt szeretnék, ha mindenki felvenné a vakcinát. Az összes üzemrészben keddtől egy felmérést indítanak, s a dolgozókat megkérik, hogy mutassák be a védettségi igazolványukat. Így pontos képet kapnak a pillanatnyi helyzetről, az eljárás várhatóan péntekig tart. Az igazgató hangsúlyozta, az már biztos, hogy a céges rendezvényeken kizárólag azok vehetnek részt, akiknek van védettségi igazolványuk. Az igazolást a november 20-ra tervezett nyugdíjas találkozón éppúgy fel kell mutatni, mint a decemberi feszültségoldó partin is.

Horváth Ferenc, a mernyei H+H Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, szerencsés helyzetben érzi magát, ugyanis mind a hat munkatársa beoltatta már magát. Azt mondta, ha nem így lenne, akkor – a többiek érdekében – minden bizonnyal kötelezően előírta volna az oltást. A 67 éves cégvezető már a harmadik vakcinát is felvette, az utolsót szeptemberben a kaposvári kórházban kapta meg.

Látogatás kizárólag maszkban

A kaposvári Pannon Mentők idősek otthonában hétfőtől szigorították a szabályokat. Papp Renáta intézményvezető közölte: a látogatóknak kötelező már a belépéskor a szájmaszk viselése, s akárcsak eddig, úgy továbbra is használni kell a kézfertőtlenítőt. A betegellátás során a személyzetnek is hordani kell a maszkot. Az intézményben 54 szakember gondoskodik a 132 idős emberről, a legidősebb lakó 92 éves.

A kaposvári Desedai pékségben mindenszentek napján is dolgoztak. Négy munkatársat osztottak műszakba, s mindannyian megkapták már a koronavírus elleni vakcinát. Tóth Tamás ügyvezető lapunknak azt mondta, munkáltatóként nem írja elő a kötelező oltást, a döntést minden kollégájának az egyéni belátására bízza. A kaposvári sütőipari cégnél 15-en vannak, s közülük hárman nem oltakoztak. A vállalkozás vezetője lapunknak azt is elmondta, bízik benne, hogy előbb-utóbb a ma még beoltatlan kollégái is a vakcina mellett döntenek.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában