tiszta tüdő

2021.11.09. 17:30

Nem ciki beszélni a cigi káros hatásairól

A kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központba is eljutott a Ciki a cigi elnevezésű program, melyhez a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya egy érintőképernyős számítógépet biztosított. Az eszköz segítségével játékosan, interaktív módon magyarázzák el a fiataloknak, hogy mennyire káros a dohányzás.

Marosi Gábor

A Bárczi-iskola több osztályában is beüzemelték már azt a számítógépet, amely színes képek és feladatok segítségével igyekszik elrettenteni a fiatalokat a dohányzástól. Hegedüsné Berke Krisztina, az intézmény védőnője elmondta, a készüléket három korosztálynak fejlesztették ki, az óvodások, az általános és a középiskolások számára is tartalmaz interaktív feladatokat. – Az érintőképernyős felület felkelti a gyerekek kíváncsiságát, ezért sokkal jobban odafigyelnek az információkra, mintha kiállnék eléjük beszélni – fogalmazott Hegedüsné Berke Krisztina.

A fiatalok megismerhetik, hogy milyen káros anyagok vannak a cigarettafüstben, illetve ha valaki rászokik a dohányzásra, akkor hogyan tud leszokni róla. – Azt gondolom, hogy amikor a gyerekek hallják, hogy több ezer rákkeltő anyagot tartalmaz a cigaretta és rádöbbenek, esetenként hangosan felkiáltanak ennek hallatán, akkor talán valami eredménye is lesz a programnak – tette hozzá a védőnő.

Szabóné Tátrai Katalin, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ kollégiumi intézményegység-vezetője elmondta, osztályfőnöki órákon és a szabadidős foglalkozásokon is nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra.

– Ez a pedagógiai programunknak az egyik fő pontja, főleg azért, mert sokan olyan helyről jönnek, ahol ezeket nem ismerik, fontos tehát beszélni róla – mondta Szabóné Tátrai Katalin. – Örültünk annak, hogy az iskolába is eljutott a Ciki a cigi elnevezésű program, mert sajnos nálunk is vannak olyan diákok, akik dohányoznak.

Van, aki szülői engedéllyel dohányzik

Szabóné Tátrai Katalin kollégiumvezetőtől tudjuk, hogy van, aki szülői engedéllyel dohányzik, és van, akiről csak tudjuk, hogy szívja a cigit. – Ők egyébként felsőbb évesek, a szakiskolába járnak – mondta. – Emellett azért is fontos beszélni a dohányzás káros hatásairól, mert sok gyermek otthon is azt látja, hogy a családból valaki egész fiatalon rágyújt már – tette hozzá. A Ciki a cigi program eddig 30 oktatási intézménybe jutott el Somogyba, és 20 nyári táborba is elvitték.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában