talpon maradni

2021.11.14. 08:00

Nem csak az állami nyugdíjra alapoznak

A K&H Bank 2016 óta minden évben bemutatja a nyugdíjkilátásokkal kapcsolatos kutatását.

B. J.

Idén arra voltak kíváncsiak, hogy a járvány hogyan változtatta a megtakarítási, pénzügyi szokásainkat. Összességében mindkét irányba elmozdulás történt. Akik a járvány alatt elveszítették a munkájukat, értelemszerűen nem tudtak spórolni, ellenben azok, akik el tudták kerülni az anyagi bizonytalanságot, többet tesznek félre, mint korábban. Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák vezetője szerint a korábban stabil 59 százalékos kis összegű megtakarítások aránya ennek köszönhetően idén 62 százalékra ugrott. Átlagosan másfél millió forint megtakarítása van a kutatás válaszadóinak, 27 százalékuknak egyáltalán nincs megtakarítása, viszont öt százalék 10 millió forintnál is többet tud félretenni. Ezek elsősorban biztonsági tartalékot képeznek, másodsorban lakás- és nyugdíjcélú megtakarítások.

Nyugdíj tekintetében érdekes változás, hogy 16-ról 31 százalékra ugrott azok aránya, akik szeretnének nyugdíjasként is vállalkozni. Az állami nyugdíjra csak kevesen építenek, 22 százalék nyilatkozta azt, hogy csak az állami nyugdíjból tervezi a megélhetését.

Arra a kérdésre, hogy mekkora összegből tudnák fenntartani jelenlegi életszínvonalukat, a megkérdezettek átlagosan havi 269 ezer forintot jelöltek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában