téli meleg

2021.11.09. 11:30

Nincs jele energiapániknak Somogyban, de a híreket azért a legtöbben figyelik

Az életünk sokkal inkább függ az áramellátás zavartalanságától, mint azt sokan gondolnák. Ez a városokban még inkább így van, mint vidéken – ezt a tényszerű megállapítást meglepő módon az osztrák hadsereg tette közzé a napokban, miután Nyugat-Európa sok országában egy esetleges energiaválság lehetséges következményeire figyelmeztetnek. Somogyban nincs energiapánik, de a legtöbben azért figyelemmel kísérik az energiáról szóló nemzetközi híreket.

Kovács Gábor

Fotó: Shutterstock

Akinek otthon a gázfűtés mellett lehetősége van fával is fűteni, rá szokott segíteni akár csak a kandalló hangulata miatt, tapasztalta a korábbi években Meiszterics László kaposvári tűzifa-kereskedő. Most azonban már annak a lehetősége is felmerült néhány emberben, hogy felhalmozza a tűzifát, különös tekintettel arra, hogy több nyugdíjas jelezte, a novemberben érkező nyugdíjból bevásárol a tűzifatelepen.

A magyar energiaellátás kedvező, de ha probléma merülne fel a világgazdaság energiapiacán, félő, hogy a hatása előbb-utóbb hozzánk is begyűrűzne, állapította meg Lucz Géza okleveles gépészmérnök, a Somogy Megyei Mérnöki Kamara korábbi elnöke. Az energiatározóink jelenleg előrelátó módon feltöltöttek, az energiarendszereink kapacitása biztosított, így egy nyugati energiaválság káros következményei rövid távon védhetőek, de a hosszú távú következmények megjósolhatatlanok, tette hozzá.

Hazai energiahiányról nem tudni pillanatnyilag, és ez megnyugtató, szögezte le Sebestény Gyula okleveles villamosmérnök, az E.ON kaposvári egységének korábbi vezetője. A lakossági, háztartási fogyasztás a rezsicsökkentésnek köszönhetően évek óta kedvezményt élvez, így a magyar lakosság kedvező áron kapja az energiát.

– Más a helyzet a kis-, közép- és nagyvállalkozások esetében, mert ők meghatározott időre kötnek szerződéseket az energiaszolgáltatókkal, és amikor ezek lejárnak, akkor új feltételek állhatnak fent – magyarázta Sebestény Gyula. – Az új szerződések esetében jelentkező új probléma, hogy a villamos energia és a földgáz tőzsdei ára nagyon felment. A vállalkozások csak a meredeken emelkedő tőzsdei árfolyamon tudják beszerezni az energiát. Ha azonban a gazdaság emelt áron jut az energiához, akkor azt a többletköltséget előbb-utóbb a termékek árában a lakosságra hárítják majd. Hogy mi lehet ennek a kifutása, az a politikai folyamatoktól függ...

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában