a mű

2021.11.08. 20:00

Százezren váltottak jegyet

Kaposvárra érkezett az év politikai krimije, a 2006-ban megtörtént eseményeken alapuló, de fikciós szereplőket is felvonultató film, az ElkXrtuk. Pénteken este a Szivárvány kultúrpalotában tartották a mozi bemutatóját, majd az alkotókkal is lehetett beszélgetni, így sok érdekesség is kiderült a forgatásról.

Kovács Gábor

Kaposvár Még a pótszékeken is ültek, sőt volt, aki állva nézte végig a filmet, annyira tele volt a vetítőterem. A filmvászon előtt Fülöp Péter helyettes-államtitkár, a kaposvári színház igazgatója mondott bevezetőt, majd Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője is szólt a közönséghez. A politikus az őszödi beszédhez kapcsolódó emlékeit elevenítette fel, mert úgy tartja, hogy az akkor történteknek köszönhetően lett 2/3-dal megyei közgyűlési elnök.

– Kialakult egy párhuzamos valóság: ami az egyik oldalnak tetszik, azon a másik elborzad – hívta fel erre a figyelmet a képviselő, aki szerint ha a filmnek csak a fele igaz, akkor köztörvényes bűnözőkkel állnak szemben. – A párhuzamos valóságról sok élményem volt a Parlamentben, amikor megadóztattuk a bankokat, kitaláltuk a rezsicsökkentést, vagy éppen küzdöttünk a migráció ellen.

A kaposvári közönségtalálkozón Kálomista Gábor producer, Bendi Balázs forgatókönyv­író, Klem Viktor és Szőke Richárd színészek vettek részt. Kálomista Gábor azzal nyitott, hogy túl vannak a százezer nézőn.

– Mi filmesek vagyunk és nem politikusok, ezért olyan hiteles alkotást szerettünk volna készíteni, ami a közönségnek tetszik – mondta a producer. – Érték támadások a filmet bizonyos kultúrkörökből, de mindenkit óva intenék a kettős mércétől. Ha Pintér Béla vagy Alföldi Róbert aktuálpolitikára reflektáló darabot rendez, azért pajzsra emelik, minket pedig támadnak. Ez a film nem jobboldali produkció, mert én világéletemben tiltakoztam az ellen, hogy lenne jobb- és baloldali művészet. Le tudom tenni a politikai batyumat ilyenkor, mert csak az számít, ami a filmben, a színpadon megállja a helyét.

Klem Viktor 2006-ban nem a pesti utcákon volt, hanem Kaposváron, színészként. Azonban a kaposvári rendőröket is izgalomban tartották az akkori események, sőt őt is lecsukták egy rövid időre, amikor egy színész barátja védelmére kelt, de aztán bocsánatot kértek tőle.

– Igent mondtam a felkérésre, mert a forgatókönyv izgalmas volt – mondta. – Azonban a téma ma is izzó. A legrosszabb, amikor a kollégák kérdeznek be a film miatt, vesztettem el így barátokat, néhányuk elvesztését fájlalom.

– Akik ezért elmennek, nem igazi barátok! – szólt hozzá a másik színész, Szőke Richárd, aki 13 éves volt a történtek idején, így rendőri jelentésekből készült fel a szerepére. A hazafelé tartó nagyszülei viszont belekeveredtek egy könnygázos rendőrrohamba, és a párja barátai meg is sérültek.

 

Nemzetközi stáb

Az ElkXrtuk nemzetközi produkció, az operatőr spanyol, a rendező angol. A producer arról is beszélt Kaposváron, hogy Keith English-re azért esett a választás, mert számára a hatalommal visszaélés morális kérdés, ami a világon bárhol megtörténhet.

A repülőn együtt utazna Dobrevvel

A film világpremierje november 9-én Brüsszelben lesz, jelentette be Kálomista Gábor. Azt nem tudja, hogy Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára látta-e a filmet, ők mindenesetre küldtek nekik jegyet, az pedig külön érdekes lenne számára, ha a brüsszeli repülőúton együtt utaznának Dobrevvel, akit egyébként Gubás Gabi alakít a filmben. A producer szerint a film indulatokat kavar a baloldalon, mert sokan szerették volna a feledés mélyére küldeni az akkor történteket, azonban most az ElkXrtuk „betalált, és leszivárog a fiatalokhoz.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában