keserű pirula

2021.11.10. 14:00

Teszt és vitamin vezeti a somogyi patikák slágerlistáját

Igencsak megnőtt az érdeklődés a koronavírus-gyorstesztek és vitaminkészítmények iránt a napokban a somogyi gyógyszertárakban. A magán egészségügyi intézmények forgalma is jelentősen élénkült, egymás után jelentkeznek be hozzájuk antigénvérvételre.

Góz Lilla

– Van benne egy kis tölcsér, amibe a köpetnek kell kerülnie, utána pedig a reagens folyadékot kell cseppenteni a tesztlapra – mutatta az újfajta, sokszor gyerekeknek vásárolt koronavírus-gyorstesztet Hanyecz Réka, a kaposvári Aranysas Patika szakgyógyszerésze. Hozzátette: a patikában hagyományos vérből és orr-garatból vett mintára alapozó gyors­tesztek is kaphatóak. – Az elmúlt napokban érezhetően élénkült a forgalom, keresik a gyorsteszteket. Ezek ára 2500 forinttól 6500 forintig terjed – jegyezte meg a szakgyógyszerész. Kiemelte, hogy egyre többen keresik a multivitaminokat, a C- és D-vitamint, továbbá a szájmaszkokat. – Az orvosi maszkot már ötven forinttól lehet kapni, az FFP2-es pedig 260 forintba kerül – mondta Hanyecz Réka.

– Szeptemberben, az iskola- és óvodakezdéskor erős hullámmal érkeztek a felső légúti betegségek. Nagyon sok vény nélküli készítmény és antibiotikum fogyott. Az elmúlt napokban azt tapasztaljuk, hogy a szájmaszkok iránt nőtt a kereslet – mondta el Tóthné Kalota Veronika gyógyszerész. Mindenkinek azt javasolják, hogy a járvány negyedik hullámában erősítsék immunrendszerüket vitaminokkal, gyógykészítményekkel. Megtudtuk azt is: minden dolgozó szájmaszkban van a patikában és mindannyian felvették már a harmadik oltást, s szeretnék az influenza ellen is beoltatni magukat. A gyorstesztek és a szájmaszkok ára kedvező, nincs most hiány belőlük a piacon. Bizonyos gyermekorrspray-t, arc- és homloküreg-gyulladást csillapító gyógynövényes cseppet viszont nehéz most beszerezni, mert egy összetevőből országos hiány van.

 

Sokan kérik az antitest-mérést

– Nagy az érdeklődés az antitestvérvételekre, aki bejelentkezik hozzánk, annak másnapra tudunk időpontot adni, de mivel a laborok többsége túlterhelt, így az eredményre legalább egy hetet várni kell – mondta el Murányiné Beke Barbara, a Spirit of Beauty Szépségszalon tulajdonosa. A legtöbben a harmadik oltás felvétele előtt vagy a védettségi igazolvány lejárta miatt fordulnak hozzájuk. Azt tapasztalják, nagyon egyénfüggő, hogy kinek mennyi az antitestje, mennyire védett több hónappal a betegség vagy az oltás után.

Fotó: Muzslay P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában