remény

2021.11.30. 14:00

Tízezer lépéssel már közelebb került a célhoz Zsombi

Robotikus terápiára jár Zsombi, a hároméves balatonvilágosi kisfiú, hogy a részlegesen lebénult lábát újra használhassa, ugyanis a betegsége miatt megszűnt az összeköttetés az agya és a lába között. Az orvosi technika azonban költséges, ezért a szülők támogatást várnak a gyógyuláshoz.

Kovács Gábor

Zsombi egészségesen született, de 15 hónaposan pár óra alatt elvesztette a mozgásképességét. A betegsége Guillain-Barrè szindróma, egy igen ritka, autoimmun eredetű gyulladás, ami miatt a jobb lába részlegesen lebénult. A szülők akkor vették észre, hogy baj van, amikor a gyerek a délutáni alvásból bicegve ébredt, és két óra múlva már nem bírt lábra állni.

Az elmúlt két évben rengeteg terápiára járt a szülőkkel, a hagyományos kórházi rehabilitációt a solymári Borsóházas kezeléssel és most a budapesti Steps Központban napi 2-3 óra robotikus terápiájával egészítik ki. Erre azért van szükség, mert bár Zsombi lába alkalmas lenne már segédeszközökkel a járásra, az agyi térképén sajnos a korai bénulás miatt kiesett a lába, ez kisgyermekkori bénulás esetén előfordulhat.

– Azt tudni kell, hogy ebben a betegségben kevés olyan fiatal gyermek szenved, mint Zsombi, ezért az elsők között van, akin ilyen terápiát alkalmaznak – mondta az édesanya, Major-Kiss Nikolett. – Már pár hónapos kezelés után is látunk pozitív változást.

A szőke kisfiú ösztönösen mindent megoldana a jobb lába nélkül, ha kell, egy lábon kapaszkodva, szökdelve jár, mászik. A robotikus terápiával a nagy ismétlésszámnak köszönhetően azonban van esélye, hogy a jobb lábát újra használja, és visszaprogramozza az agyába a megfelelő járásmintát. Már tízezer lépést tett meg eddig a robot segítségével, ilyenkor egy futópadon a robot mozgatja a járásképnek megfelelően a lábát. Amikor nincs kezelésen, Zsombi a nagyobbik testvérével a balatonvilágosi óvodába jár, ahol igazi kincsként vigyáznak rá a kicsik és a pedagógusok, tapasztalta a család. Az óvodát első naptól fogva nagyon szereti. Sokat magyaráz, csintalankodik, szeret játszani és a kedvenc időtöltése a játékautók tologatása.

Major-Kiss Nikolett abban reménykedik, hogy Zsombi talán ugyan kicsit biceghet, de 6-7 éves korára akár járókeret nélkül használhatja majd a lábát.

Nehezen tudja előteremteni a pénzt a balatonvilágosi család

A robotikus kezelés nem olcsó, mert 21 ezer forintba kerül óránként. A család úgy számolt, hogy a kezelések éves költsége az 5 millió forintot is elérheti, ekkora összeg előteremtéséhez mindenképpen segítségre van szükségük.

– Ezért létrehoztuk a Zsombiért Alapítványt, ahol magán­emberek és cégek is hivatalos, ellenőrzött keretek között tudnak adományozni a terápia céljára, hangsúlyozta a háromgyermekes édesanya. Az alapítványt a Kaposvári Törvényszék bejegyezte. A számlaszámuk: 11736006-21474770-00000000. A család hálás szívvel fogad minden adományt. A cél az, hogy a sikeres kezelés után Zsombor tudjon majd járni, és egészséges felnőtt legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában