támogató szeretet

2021.11.08. 16:00

Tolvajkulcs a főkapitányságról

Az elmúlt évek statisztikája szerint átlag két percenkét történik egy vagyon elleni bűncselekmény Magyarországon, ebből minden hatodik betöréses lopás.

K. G.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet az elmúlt évek esetei alapján egy kötetet állított össze. A Tolvajkulcs című kiadvány azt mutatja meg, hogy lehet a betörők fejével gondolkodni.

A legtöbb betörő észszerűen cselekszik, és ez jó hír, mert támpontot adhat a tulajdonosoknak, hogyan tarthatják távol a tolvajokat. A betörők mindig az ingatlan leggyengébb pontját keresik. Korábban a somogyi betörések harmada a nyári hónapokra esett, de fontos tisztában lenni azzal, hogy az év minden időszakában történhet. A betörés egy szűk szakmává vált mára, egyre kevesebb betörő felel egyre több bűncselekményért. Az esetek kétharmadát ismerős környezetben követik el.

– A betöréses lopások száma Somogyban 2021 első kilenc hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest majdnem 30 százalékkal csökkent – felelte lapunknak Vajda Eszter, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Ha az elmúlt hat év első kilenc havi statisztikáját nézzük, az ilyen jellegű bűncselekmények száma megyénkben 2021-re a korábbi ezer körüli esetről kétszáz alá csökkent.

A megyénkben a legtöbb betörést még mindig Kaposváron és Siófokon követik el. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon azt mondták: a betörők nem szeretik a rácsokat, riasztókat, a mozgásérzékelős lámpákat, és a túl bonyolult biztonsági záraktól is inkább távol tartják magukat. Aki teheti, a mechanikai védelem mellé kérje a vagyonvédelmi cégek elektronikus őrzését.

 

 

Segít a szomszéd

A szomszédok is segíthetik egymást, ha odafigyelnek a környékbeli, üresen maradt ingatlanokra. Ha valaki több napra elutazik, érdemes szomszédot, rokont megkérni, hogy időnként ellenőrizze a lakást, ürítse ki a postaládát. Ne tartsunk otthon sok pénzt, értékes ékszereket! A vagyontárgyakról érdemes fényképes házi leltárt készíteni. A közösségi médiában megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések elkövetéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában