Mérnök kell a fejlődéshez

2021.11.06. 10:00

Újabb hiánypótló képzés indulhat Kaposváron

A gépipari mérnök után újabb hiánypótló képzés indulhat a kaposvári campuson, ugyanis a napokban kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a térség élelmiszeripari szereplői, hogy megvitassák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szakembereivel, milyen képzésre volna szükség.

Koszorus Rita

A térség előrelépése a gépipar és az élelmiszeripar fejlesztésével érhető el, erről a közelmúltban beszélt Szita Károly, Kaposvár polgármestere az első gépészmérnök-évfolyam hallgatóinak köszöntésén. Hatalmas hiány van élelmiszermérnökből Kaposváron, erről pedig az ágazat piaci szereplői beszéltek a MATE Kaposvári Campusán egy kerekasztal-beszélgetésen. Reagálva a vállalati igényekre az intézmény elindítaná az élelmiszermérnöki alapképzést, tekintve, hogy az ágazat a térségben nagy hagyományokkal rendelkezik.

– Van egy piaci rés, hiszen a Dél-dunántúli régióban sehol nincs felsőfokú élelmiszeripari képzés – húzta alá Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója. Hozzátette, jó alapokra tudnak építkezni, ugyanis működnek a térségben élelmiszeripari szakközépiskolák, a munkáltatók szívesen alkalmaznák a képzett szakembereket.

– A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rengeteg ipari kapcsolattal rendelkezik ezen a területen is – emelte ki a tanácskozáson Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója. – A fiatalok nagy többsége már az egyetemi évek alatt munkába áll, lecsapnak rájuk az élelmiszeripari cégek.

Nemcsak a megyeszékhelyen, de az egész megyében hiány van élelmiszeripari mérnökökből, mondta Ojtó Lajos, a Slendy Kft. ügyvezetője. – Azt a mintegy 20 embert, aki az első évfolyamban végezne, a megye és a régió biztosan fel tudná venni. A szakember szerint, ha már elindul a szak, nem lesz probléma, mert a fiatalok is látni fogják, hogy keresett szakmát kapnak, ha ezt választják.

Csakhogy ehhez az is kell, hogy olyan fiatalok érdeklődjenek, akik a térségben szeretnének dolgozni, jegyezte meg Ponekker László. – Kevés pályakezdő mérnök szeretne Kaposváron húsipari üzemben dolgozni, pedig nálunk is lenne igény rájuk – mondta a Privát Húsfeldolgozó Kft. tulajdonosa. – Nagy kérdés az, hogyan tudjuk vonzóvá tenni a képzést, hiszen azt nem minden fiatal szakember szereti, hogy nemcsak az irodában kell ülni, hanem a gyártást is ismerni kell.

Ponekker László kérdésünkre elmondta, ha most kopogtatna nála egy agilis fiatal mérnök, biztosan nem küldené el, mert fiatalítani kellene a cég mérnökgárdáját.

– A Kometa tovább növelné a termelési kapacitását, ez azt jelenti, hogy öt éven belül legalább 20-22 élelmiszermérnöknek tudnánk munkát adni, hatalmas szükségünk van új, nyitott, magasan képzett szakemberekre – fogalmazta meg a piaci szereplők igényét Prohászka Balázs, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető-igazgatóhelyettese.

– Fontos, hogy a fiatalok már az egyetemi éveket is Kaposváron töltsék, a fővárosból nehéz visszacsábítani az ifjú szakembereket – emelte ki Egyed László, a Fino-Food Kft. alapítója. A duális képzés kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy kialakuljon egy kötődés a cég és a hallgató között. A gyakorlati hely biztosítására pedig minden részt vevő cég hajlandó lenne.

Együtt lehet csak sikeres az elképzelés

– Egy egyetem akkor végzi jól a dolgát, ha a várossal szorosan együttműködik. Ez a gyümölcsöző kapcsolat pedig tudományos termékekben, közös megoldásokban és beruházásokban is megnyilvánulhat – hangsúlyozta Mezőszentgyörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese. Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere kiemelte: komoly fejlesztések előtt áll a kaposvári élelmiszeripar, miközben a fejlődés gátja, hogy nincs elegendő szakember. Ezért is fontos, hogy helyben, a MATE Kaposvári Campusán elinduljon az élelmiszermérnöki képzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában