kostoló

2021.11.07. 16:14

Újbor mustra a táskai pincesoron

Hagyomány már tizenöt éve, hogy a több mint 250 éves táskai pincesoron megkóstolják az újborokat Márton-napján. A helyi és környékbeli vendégeket kisvonattal vitték ki a nádfedeles pincékhez, ahol a szőlősgazdák kínálták finomabbnál finomabb nedűjüket.

Góz Lilla

Szombat reggel indult a gumikerekes kisvonat a falu központjából. A célállomás a táskai pincesor volt.

– A falu védőszentje Szent Márton és mindig november 11-én kóstolták meg a pincesoron legelőször az újborokat és ezt a hagyomány élesztettük újra – mondta el Gadányi Albert, Táska polgármestere. Hozzátette: a szőlősgazdák büszkén mutatják meg idei évi gyümölcseikből készült nedűket. Kiemelte: fiatalok és idősek egyaránt kedvet kaptak a kóstoláshoz, húsz pincébe látogattak el a hétvégén.

– Egyre több nő is részt vesz a kóstolón és azt tapasztaljuk, hogy mindenki nagyon várta a rendezvényt, egyébként a szabadtéri eseményeken bátrabban vesznek részt a járvány miatt – mondta el a polgármester.Megjegyezte: egyre több az idős a településen és a fiatalok közül csak kevesen művelik a szőlőt, csökken az ültetvények száma. Orbán János nagyszüleitől tanulta meg a szőlőművelés és borkészítés fortélyait.

– Próbáljuk a ránk ruházott örökséget továbbvinni, 200-200 tő Királyleányka és Othello fajtánk van, amelyekből pár száz liter bort csinálunk, bízunk benne az utóbbiból készült rosénk is elnyeri az érdeklődők tetszését – tette hozzá a szőlősgazda. Megjegyezte: tölgyfahordóban készítik a borokat és idén ültetvényüket elkerülte a jég, ugyan kicsit kevesebb a mennyiség, de kiváló volt a szőlő minősége. Majer István a kezdetek óta részt vesz az újbor kóstolón.

– Évről évre jobbnál jobb borokat tesznek elénk a pincetulajdonosok, a kedvencem a száraz fehér bor, amely Királyleánykából készült – tette hozzá a Marcaliból érkező résztvevő. Bogdán Zsófia a félédes vörös borokat részesítette előnyben. – Innen származom, jelenleg Pécsett élek és mindig örömmel veszünk részt a kóstolón, ezúttal nővéremmel és barátaimmal érkeztem – tette hozzá a fiatal lány. A kóstolót követően a libalakoma sem maradhatott el az önkormányzat fedett közösségi terén.

Címkék#bor#mustra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában