olvasni jó

2021.12.01. 11:30

A könyvtárosok munkáját köszönték meg Kaposváron

Törzsgárdaünnepséget tartott a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Somogy Megyei Szervezete kedden délelőtt Kaposváron. A szakmai napon megköszönték azoknak a munkáját, akik évtizedek óta könyvtárosként dolgoznak a megye településein.

Góz Lilla

1962 óta törzsgárdaünnepségen köszöntik a tíz, húsz, harminc, negyven, ötven és hatvan éve könyvtárosként dolgozókat. Mivel tavaly a járványhelyzetben nem tudták az ünnepséget megtartani, így idén a 2020-ban jubilálók munkáját is díjazták a Takáts Gyula könyvtárban.

2021. február 14-én volt harminc éve, hogy Batéban könyvtárosként dolgozik Tölgyesiné Benkő Magdolna. – Nagyon szeretem a munkámat, sok diáknak segítettem a kötelező olvasmányok és az érettségihez szükséges könyvek beszerzésében, és nagy öröm volt számomra, mikor büszkén mutatták diplomájukat – mondta el a batéi könyvtáros.

Tóth Istvánné a tanítás mellett 1960-tól a könyvtárat is vezette Gamáson. – Százhúsz könyvünk volt, egy-egy kötet három forintba került, most 11 ezer 300 olvasnivalónk van – mondta büszkén a 80 éves gamási könyvtáros. Hozzátette: kézimunkaszakkört hozott létre, és varrás közben a könyvekről beszélgettek, többen még a szomszédoknak, családtagoknak is vittek olvasnivalót. Megjegyezte: nagy szívfájdalma, hogy amióta vannak tabletek, okostelefonok, kevés könyvet olvasnak a fiatalok.

A jubilálók mellett a „Könyvtárért, az olvasókért” díjat is átadták. A megyei könyvtár dolgozóinak titkos szavazása alapján az elismerést Kiss Adrián Marcell kapta, aki nagy szerepet játszik az olvasói igények felmérésében, amelyek alapján javaslatot tesz, hogy merre fejlődjön az intézmény. A Kellner Bernát-díjat pedig jövőre adják át, amikor Kellner Bernátné, az alapítvány alapítója századik életévét tölti be.

Horváth Péter könyvtárigazgató elmondta: az 5500 főnél kevesebb lakosú települések dönthetnek úgy, hogy ha önállóan nem tudják, akkor a megyei intézmény koordinálásával üzemeltetik a helyi könyvtárat, a jelenlegi 228 település mellé januártól Gamás is csatlakozik. A megyei könyvtárnak ezt a munkáját hat városi is segíti.

– A pandémia alatt sem pihentek könyvtárosaink, leltároztak, adminisztratív munkát végeztek, és sokszor munkaidő után segítettek a rászorulóknak az ételkiszállításában – mondta el Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere.

Jövőre a somogyi szervezet rendezi a vándorgyűlést

Jövőre a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Somogy Megyei Szervezete rendezi a könyvtáros vándorgyűlést előreláthatólag 800-850 szakember részvételével. Kiss Gábor, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke előadásával ezen nívós találkozó szervezésében volt a megyei intézmény segítségére. Szóllás Péter, az Emmi, Kultúráért Felelős Államtitkárság, Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője pedig a regionális könyvtári feladatokról beszélt. Kiemelte: a 2020-as jogszabály szerint régiókra osztották az országot, céljuk a települési könyvtárakat a megyei intézményekkel közösen segíteni. A somogyi megyeszékhely a négy közül a kecskeméti régióközponthoz tartozik.

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik