Élő adventi kalendáriumok

2021.12.13. 09:00

Fénybe borítják az ablakokat és a közösséget is

Új funkciót kaptak az adventi élő kalendáriumok 2021-ben, hiszen ma már nem csupán a szép díszítésről szól a részvétel, hanem a pandémia miatt eltávolodott közösségeket is szorosabbra fonja egy-egy esti séta vagy fotóverseny. Somogyban ahány település, annyiféleképpen bonyolítják le az ünnepi fényvadászatot.

Koszorus Rita

Fotó: Nemeth_Levente

Hat éve már annak, hogy Somogyban elsőkként elkezdték az adventi élő kalendárium mozgalmat Balatonőszödön. Ma már a megye szinte minden pontján ünnepi pompába öltözött dekorációkra vadásznak a helybéliek. Solymáron kezdődött a mozgalom 2015-ben, innen vette át az ötletet a Balatonőszödi Faluszépítő Egyesület. – Sokan jelentkeztek még úgy is, hogy többen betegek. Ez rányomja a bélyegét, mert vannak sokan, akik attól teszik függővé, hogy melyik ablakot vállalják, hogy mikor szabadulnak a karanténból – mondta Winklerné Csehi Mónika, Balatonőszöd Községért Egyesület elnöke. Vírusbiztossá tették az ablakkeresést, mert a szervezők azt kérték a résztvevőktől, ne legyen vendéglátás a kidíszített ablakoknál. 

Marcaliban egy éve kezdte el az élő adventi kalendárium megszervezését Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. Eleinte baráti társaság díszítette az ablakokat, ahogyan azonban híre ment a kezdeményezésnek, már nem csak Marcaliban fényesedtek az ablakok. 

Somogyváron idén először hirdették meg a naptárkészítésben való részvételt, a marcali minta alapján. – A településen élők jelentkezhettek, nagyon örültek és sokan jelentkeztek, tényleg aktivizálják magukat, eddig nagyon szép ablakok készültek – mondta Hegedűs Henrietta. Arra is rá tudtam őket venni, hogy esténként elmenjenek sétálni – mesélte a szervező.

Megéri körbesétálni a falu utcáit a legszebb ablakokért

Kaposújlakon is idén először hozták létre a világító adventi kalendáriumot a település házainak ablakaiból. – Három nap alatt összejött a huszonnégy ablak, ezért szenteste több is lesz. Adott napon a Kaposújlaki Családi Kör Egyesület közösségi csoportjában megosztjuk az utcát, hol lesz a dekoráció – magyarázta Balazsiné Balaskó Mária, az egyesület elnöke. Séta közben fotóznak a fényvadászok, s a legszebb aznapi ablakról készült fotó lesz a csoport borítóképe másnap estig. 

Mosdóson már tavaly felmerült a gondolat Kunzer Zsófia fejében, de valódi formába csak idén öntötte a terveket. – Interneten hirdettem meg, hogy aki szeretne csatlakozhat; huszonnégy házunk van, minden nap más díszít a saját ízlése szerint.

A somogyi adventi kalendáriumok listája (Sonline gyűjtése):

Balatonőszöd

Zamárdi 

Kereki 

Somogyvár

Mezőcsokonya

Szulok

Balatonföldvár 

Mesztegnyő 

Látrány

Kaposfő

Kaposszerdahely 

Hács

Nagyberény 

Siófok 

Szőlőskislak 

Taszár 

Őrtilos

Csököly

Csokonyavisonta

Csoma

Kaposújlak

Osztopán

Kiskorpád

Kadarkút

Mosdós

Pusztakovácsi 

Gamás

Nágocs

Ádánd

Marcali 

Somogyjád

Öreglak 

Fotó: Németh L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában