életminőség

2021.12.06. 11:30

Kaposvár a kilencedik a legélhetőbb városok közt

Elkészült a magyarországi települések 2021-es élhetőségi rangsora. A Takarék Index elemzői több szempontból, így egészségügy, oktatás és a biztonság területén is vizsgálták a járásokat és a városokat. Az összesített eredmény alapján a megyeszékhelyek között Kaposvár a kilencedik lett. A különböző részterületekről készült tízes rangsorok közül azonban csupán egyben találtunk somogyit.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A legjobb értékelést az oktatás területén Budapest kapta, amelyet a Győri, a Veszprémi, a Szombathelyi és a Bólyi járás követ. Az eredményt meghatározta, hogy hány kicsit tudnak elhelyezni az óvodákban, de számított a nyolcadik osztályosok szövegértési és matematika- kompetencia eredménye, valamint az egységnyi területre jutó középiskolai osztályok száma is.

[eadvert]

Az egészségügy területén a háziorvosok, a házi gyerekorvosok, a kórházi ágyak és a gyógyszertárak számát vizsgálták az elemzők. Az élen Budapest végzett, ezt követte a Gyulai, a Pécsi, a Debreceni és a Veszprémi járás. Ebbe a tízes összesítésbe került csupán somogyi, a Csurgói. A Takarék Index felmérése szerint, a határ menti régióban arányaiban sok a felnőtt- és a házi gyermekorvos. Kórház nem található a területén és a gyógyszertári ellátottság terén is az egyik legrosszabb helyzetben van, ennek ellenére a Csurgói járás 68,1 ponttal a hetedik lett.

Az ország legbiztonságosabb járása a Móri, ezt a Szarvasi, a Pilisvörösvári, a Gyomaendrődi és a Kapuvári követi. Somogyi járás nem került be a legjobb tíz közé és Budapest is csak az utolsó előtti helyen végzett.

A munkaerőpiaci lehetőségeknél a járásokat jellemző egy főre jutó nettó jövedelmet és az álláskeresők arányát is vizsgálták. Az első helyezett a Budakeszi járás, amit Dunakeszi és környéke, Budapest, majd Érd és környéke, valamint a Pilisvörösvári járás követ. Az első tízben – Győr és Csorna kivételével – a főváros és annak környékén található területek végeztek.

A Takarék Index felmérése a járások megfizethetőségét is vizsgálta aszerint, hogy az ott élők az éves jövedelmükből hány négyzetméternyi lakást tudnak vásárolni. A legmegfizethetőbbnek a Jánoshalmai, a Sellyei, a Bácsalmási, a Putnoki és a Pétervásárai járás bizonyult.

Az elemzők a megyeszékhelyeket is összehasonlították az élhetőségi pontszámaik alapján. Az első három helyen Budapest, Veszprém és Székesfehérvár végzett, Kaposvár 64,9 ponttal végül a kilencedik lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában