diós, máskos, gesztenyés

2021.12.03. 16:40

Már most sem olcsó a bejgli, de lesz még drágább is

Drága dióval és mákkal töltik meg idén a bejgliket, s a többi alapanyag is hétről hétre többe kerül. Ezért idén átlagosan húsz százalékkal kerülnek többe a bejglik az üzletekben, mint tavaly. A napokban megkezdődött az ünnepi édesség gyártása a somogyi cukrászdákban, pékségekben.

Góz Lilla

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Barna és fekete színű, méretes gombócok sorakoztak az egyik kaposvári cukrászda műhelyében. A bejglikbe való töltelékeket keverték be már kora reggel a pék-cukrászok. – A diósba került mazsola, rumaroma, keksz­por, a cukrozott mákosba pedig kekszpor és víz – sorolta a töltelék hozzávalóit Pappné Orsós Evelin. – A tésztát a dagasztás után kimérjük és hűvös helyen pihentetjük. Ezt követően kinyújtjuk és belekerül rudanként a csaknem 30 dekagramm töltelék. – Végül megkenjük tojássárgájával, majd fehérjével, megböködjük és bő fél órát sütjük – mondta el a cukrász, miközben az első tepsi bejglit tette a sütőbe. Megjegyezte: tavaly karácsony előtt pár nappal újra kellett bejglit gyártaniuk, annyira keresett volt. – Csaknem kétezret készítettünk, szeretik a vásárlók, mert a házi bejglire hasonlít az íze, egy régi receptet használunk – tette hozzá.

– Több évtizede a bevált recept alapján készülnek a bejglik, az alapanyagárak viszont folyamatosan változnak, és az emelkedésnek nincs még vége – mondta el Ojtó Lajos, a kaposvári Sledy Pékség tulajdonosa. Hozzátette: mivel a liszt, a margarin, a dió és a mák is drágult, ezért átlagosan húsz százalékkal emelik az árat idén. – Egy fél kilós bejgli a tavalyi 1200 forint helyett idén 1499 forint lesz. Most ízelítőt készítünk, a nagyüzem karácsony előtt két és fél héttel lesz, ugyanis nem használunk semmilyen tartósítószert, így a szavatossági idejük rövidebb a süteményeknek – emelte ki. – Tavaly csaknem kétezer bejglit sütöttek, amelyeket saját üzleteik mellett kaposvári és környékbeli boltokban értékesítettek.

Hódít a gesztenyés, készül káposztás is

A bejglit hagyományosan dióval vagy mákkal töltik, újabban azonban gesztenyés, meggyes vagy aszalt szilvás, húsos, sőt káposztás változata is van. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik, Magyarországon a reformkortól fokozatosan váltotta fel a hagyományos karácsonyi kalácsot a bejgli. Molnár Péter balatonöszödi pékmester elmondta: minden évben készít bejglit nagyszülei receptje alapján, idén a diós, mákos mellett gesztenyéset is süt.

Fotó: Lang Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában