A rezsit, azt nem engedjük!

2021.12.08. 17:20

Márki-Zay ötletének nem örülnek a somogyiak

Somogyban is nagy visszhangot váltott ki, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnökjelöltje eltörölné a rezsicsökkentést. Az általunk megkérdezett somogyiak többsége ezt nem akarja, ők kifejezetten ragaszkodnak az alacsonyan tartott villany- és gázárakhoz.

Sonline

Kaposvári közvilágítás

Fotó: Lang Róbert

A magyarok millióinak komoly segítséget nyújtó rezsicsökkentés mostani fontosságát az is mutatja, hogy Nyugat-Európában hatalmas krízist okoz az energiahiány és az egyre dráguló árak. Néhány országban már áramkimaradásról, fűtéscsökkentésről beszélnek.

Immár kilencedik éve minden hónapban láthatjuk a számlákon, mégpedig narancssárga alapon kiemelve, hogy mennyit takarítottunk meg a rezsicsökkentéssel. A lakosság ma már az élet természetes velejárójaként tekint a hatósági energiaárakra, a kormány pedig hosszú távon is fenntartaná a rezsicsökkentést. Márki-Zay Péter, a baloldali ellenzék miniszterelnökjelöltje többször is azt nyilatkozta, ha kormányra kerül, eltörli a rezsicsökkentést.

 

Mint ismert, a 2010-es évek elejétől lett központi téma a rezsiköltség csökkentése. Ennek oka az volt, hogy a magyar háztartások többet költöttek rezsire, mint élelmiszerre és alkoholmentes italokra. Egyre többen lettek azok, akiknek a korábban folyamatosan emelkedő árak miatt hónapról hónapra komoly nehézséget jelentett a számlák befizetése. Több lett a hátralékkal rendelkező háztartás. 2010-ben Magyarországon volt a legmagasabb az áram és a földgáz ára az EU-ban. Mára jelentősen megváltozott ez a helyzet, az EU-ban lényegében nálunk a legolcsóbb ez a két fontos energiaforrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában