Tombol a szélvihar

2021.12.12. 13:32

Még éjszaka sem csillapodik a szélvihar Somogyban

Két légköri képződmény találkozásánál alakult ki az erős légmozgás, amely fákat döntött Somogyban, de a Balaton is kilépett medréből az erős szél miatt.

Sonline

Fotó: Németh Levente

Az orkán erejű szél miatt kibillenhet a Balaton, mondta kérdésünkre Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzője. – A szokatlan idjárást az okozza, hogy a Kárpát-medence föl egy anticiklon nyúlik be nyugat felől, s keletről egy mediterrán ciklon is elérte térségünket. Tulajdonképpen éppen a két légköri képződmény ütköző zónájában helyezkedünk el, s ez okozza az erős légmozgást.

A meteorológus elmondta: még egészen a késő esti órákig marad az erős, 60-70 kilométeres szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Fonyódon 106 kilométeres erősséget mért sík területen. 

Amikor viharos erejű szél fúj, előfordulhat hogy a víztömeget, - mivel északi a légmozgás, mint jelenleg is - a Balaton déli partja fölé hordja és megemelkedik a vízszint. Balatonlellén a part több helyen is víz alá került a szokatlan időjárás miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában