Helyi közélet

2021.12.17. 12:00

Megnyugtató eredménnyel fejeződött be a kutatás

Góz Lilla

A hazai lakosság általában nem jut olyan mennyiségű szennyezett élelmiszer-alapanyaghoz, amely meghaladja a tolerálható határértékeket – hangzott el szerdán a kukoricát szennyező fumonizin hatásait vizsgáló kutatás projektzáró rendezvényén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán. Az eredmények ismeretében az intézmény az egész országra kiterjedő monitorozást tervez. 2017-ben 620 millió forintos uniós támogatással a Kaposvári Egyetemen indult el a kutatás. Vizsgálták, hogy a hazai lakosság egészségét veszélyezteti-e a kukoricában található fumizinin, és ha igen, akkor milyen mértékben. A kutatásban résztvevők arra is kíváncsiak voltak, hogy a különböző betegségekben szenvedők, például a gluténérzékenyek, egyforma mértékben fogyasztanak-e esetleg szennyezett élelmiszereket. 

A mikotoxinok az élelmiszer-termelés teljes vertikumában megtalálható, penészgombák által termelt mérgező anyagok. Ezek közül a leggyakoribb a fumonizin, amely a kukoricán kívül előfordul más takarmányban és élelmiszer-alapanyagban is. A rákkeltő anyagok közé tartozik. Összefüggésbe hozták már a nyelőcsőrák és a nyelőcsőzáródási rendellenesség kialakulásával, emellett állategészségügyi hatása is jelentős, a lovaknál agylágyulást, sertésekben tüdővizenyőt idézhet elő. 

A kutatásban partnerként vett részt a kaposvári kórház, a PTE Belgyógyászati Klinikája, a Nébih, valamint olasz, osztrák, dél-afrikai egyetemek. Az előzetes humán felmérések azt mutatják, hogy a hazai lakosság általában nem jut olyan mennyiségű szennyezett élelmiszer-alapanyaghoz, amely meghaladja a tolerálható határértékeket. A kutatási eredményekből 14 tudományos folyóiratcikk jelent meg, további 4 megjelenés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában