édes komplexum

2021.12.05. 20:00

Mesebeli mézeskalács falu épült Magyaregresen

Második alkalommal készült el a magyaregresi mézeskalács falu. Tíz helyi család sütötte a saját konyhájában a szebbnél szebb mézes finomságokat, amelyeket a helyi ifjúsági házban bárki megnézheti.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Advent első vasárnapjára készült el a magyaregresi mézeskalács falu. Idén második alkalommal alkották meg a helyiek a különleges ünnepi díszeket.

–A tavalyi járványhelyzetben találtuk ki, hogy úgy mozgatjuk meg a helyieket, hogy közben biztonságban érezhessék magukat – mondta el Kiss Réka, a Magyaregresi Gyermekekért Alapítvány alapítója. Hozzátette: idei felhívásunkra tíz család jelentkezett, akik saját konyhájukban elkészítették a mézes házakat.

– A helyi templom épülete, lóistálló és számos házikó kapott helyet, amelyet kivilágítva az ifjúsági házban lehet megtekinteni egészen vízkeresztig – tette hozzá az alapító. Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is bekacsolódtak a sütésbe.

– Nagyon sok családnál a díszítést a gyerekek készítették, a házak mellett készültek fenyőfák, hóemberek is, már kikísérleteztük, hogy a karamell helyett a cukormáz a legjobb összeillesztő anyag – mondta el Hazainé Kozári Tünde, az egyesület elnöke. Hozzátette: idén először adventi kalendárium felhívásukra is sokan jelentkeztek, minden este öt órakor kerül fel a közösségi oldalukra a fotó az aznapi díszes ablakról.

– Az a célunk, hogy megmozgassuk a családokat és igyekszünk olyan programokat kitalálni, amelyben gyerekek és felnőttek egyaránt részt vesznek, valamint kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy egész évben segítsük a rászorulókat különböző adományokkal – emelte ki az elnök.

Kiss Réka megjegyezte: tizenhat évvel ezelőtt hozták létre az alapítvány azzal a céllal, hogy a helyieknek, elsősorban a gyerekeknek segítsenek.

– Mivel nincs a településen óvoda, iskola, így próbáljunk helyben programot szervezni a gyerekeknek, nyáron táborokat, télen kézműves foglalkozásokat szervezünk, van tanulmányi ösztöndíjunk. Vasárnap pedig a Mikulás is meglátogatta őket, minden gyermek csomagokat kapott és egy helyi felajánlónak köszönhetően bejgli is kerül az ünnepi asztalra.

– December 22-én pedig kaptunk hat fenyőfát, amit a helyiek saját készítésű díszekkel fognak feldíszíteni és hat rászoruló családnak adunk, természetesen a karácsonyfa alá ajándék is kerül – emelte ki Kiss Réka.

Somogy megyében korábban Kaposújlakon is elkészült a falu mézeskalács mása, idén azonban nem alkotják meg. Miklósiban viszont december 10-e körül készül el a falu makettje mézeskalácsból. A helyi ügyes asszonyok idén is élethű másolatot készítenek településükről. Több hét kell, mire a házak alapjai elkészülnek, a sütést mindenki otthon, a szabadidejében végezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában