fejlesztés

2021.12.02. 16:30

Milliárdos beruházásokból újult meg a Gépész

Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája – hangzott el azon a szerdai ünnepségen, melyen átadták a kaposvári Eötvös technikum új épületgépészeti beruházásait. Mindez ingatlan- és iskolafejlesztés is egyben, mert az energiahatékonyság és a környezettudatosság jegyében átalakult a patinás szakképző intézmény.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Ha kimondjuk azt a nevet, hogy a Gépész, akkor az egész Dunántúlon arra a kaposvári iskolára gondolnak, amely a közel 60 év alatt sok ezer szakembert indított el a pályán – mondta Szita Károly az átadáson, aki megemlítette, hogy az újraiparosítási program eredményeként világcégek telepednek meg a megyeszékhelyen, ezért ma is nagy szükség van az utánpótlásra a szakképzésben.

Az iskola hatvan éves múltra tekint vissza, de maga az épület negyven éves, ennek megfelelően főként a tanműhelynél már rosszak voltak a nyílászárók és az esőcsatornák, így sokszor beázott az épület, idézte fel Takács Szilvia igazgató. Ezután az energetikai felújításnak köszönhetően megtakarított pénzt a tanulók eszközparkjának bővítésére fordíthatják majd.

– A kormány azt a célt tűzte ki, hogy hazánk 2050-re klímasemleges ország legyen, és ezt még korábban is elérhetjük – tért ki rá köszöntőjében Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője. – Magyarország ma négyszer több GDP-t termel, mint a rendszerváltáskor, de a károsanyag-kibocsátását 34 százalékkal, az energiafelhasználását 14 százalékkal csökkentette. A klímasemlegesség ügyében Kaposvár sem tétlenkedik.

2015 és 2021 között a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) több mint hárommilliárd forintot fordíthatott beruházásokra, a fejlesztésekből az Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium egymilliárd forintot meghaladó összegben részesült, részletezte Csiba Ágota, a KSZC kancellárja. Legutóbb az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával és a centrum saját forrásaiból a tornaterem és a tanműhely energiahatékonyságának fejlesztése zárult le. A 120 millió forintos projektből a Pázmány Péter utcai épület északi szárnyában kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték a homlokzatot, javították a tetőt és az esővíz-elvezető rendszereket.

Teendő azért akad még a kitűzött cél eléréséig, ezért a tervek szerint jövőre a kaposvári önkormányzat támogatásával folytatódhat a munka. 2022 szeptemberében a kollégium legfelső szintjén egy ágazati képzőközpontot hozhatnak létre 270 millió forintos költségvetésből egy pályázat segítségével. Az ágazati képzőközpont hat tanteremből áll majd, s a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel szerelik fel.

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában