Szilveszter előtt

2021.12.31. 09:00

Minden pezsgőzés ünnep a balatoni borász szerint

Egyre több balatoni borász kínálatában jelennek meg a saját készítésű pezsgők. Az elmúlt húsz évben újra fellendült a pezsgőkészítés hazánkban, a kínálat színesedett és a minőség is jelentősen javult.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Az 1800-as évek végén Magyarország pezsgőnagyhatalom volt. – 1859-ben alakult meg Pécsen a Littke pezsgőgyár, s Somogyból és Zalából szerezték be a szőlőt. Volt olyan időszak, mikor hazánkban 29 pezsgőüzem működött – mondta a balatonboglári Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, aki több mint egy évtizede foglalkozik tradicionális pezsgőkészítéssel. – A szocializmus idején a tömegtermelés került előtérbe és a sokszínű kínálat helyett a gyors feldolgozású, olcsó tankpezsgő állt a középpontban, amely akár 2-3 hónap alatt is elkészülhet, míg a tradicionális pezsgőkészítésnél csak az érlelés törvényileg 9 hónap, de általában mindenki ennek minimum a dupláját használja. 

Légli Ottó kiemelte: a kilencvenes évek elejétől, a borászatok megújulása után beköszöntött a pezsgő reneszánsza. – Garamvári Vencel az elsők között kezdett tradicionális, palackban erjesztett pezsgőt készíteni. Rajta kívül a Sauska és Kreinbacher pincészet, valamint a Törley meghatározó a piacon, de egyre több kisebb borászat, köztük több balatoni is foglalkozik már pezsgőkészítéssel – mondta Légli Ottó. – Meg kell találnunk a balatoni pezsgők stílusát, ki kell hangsúlyoznunk a helyi adottságokat, fajtatételeink és a szép savak ehhez alapot adnak. Magam is sok fajtával kísérletezem, mint például a rajnai rizling, pino blanc, furmint, chardonnay, pinot noir. Nagyon magasak a szakmai elvárások a pezsgőkkel szemben, amelyek legalább 18 hónap után kerülhetnek ki a piacra. Komoly kihívás egy kén nélküli alapbor újraerjesztése és lezárt állapotban már nincs javítási lehetőség. – tette hozzá. 

Megjegyezte: a pezsgőzést Magyarországon leginkább az ünnepekhez kötjük, s a karácsony és a szilveszter a legkiemeltebb időszak. A pezsgőfogyasztás 60–65 százaléka továbbra is az év végi hónapokra összpontosul. – Egy pezsgő bontása mindig ünnep. Jó lenne, hogy az apróbb örömök megélésekor is koccintanánk vele – emelte ki Légli Ottó, azonban hozzátette azt is: mára annyira megnövekedtek a költségek, hogy a pezsgőkészítők kénytelenek lesznek hamarosan árat emelni. 

A pezsgő (édes fehér) árának változása (Ft/palack –0,75l)

 

2011 914
2012 950
2013 983
2014 996
2015 975
2016 981
2017 988
2018 1 040
2019 1 040
2020 1 060
2021 1120

Pezsgőzhetnek már a gyerekek is 

 

Magyarországon még mindig az édes pezsgő a favorit, de látványos elmozdulás érzékelhető a félszáraz és száraz pezsgők irányába. Egyre több dél-balatoni borász kap kedvet a pezsgőkészítéshez. A Hujber Pincészetnél is készült az ünnepi alkoholos italból. Hujber Attila borász lapunknak elmondta: klasszikus pezsgőt készítettek chardonnay-királyleányka és rajnai rizling háziasításából, amelyet 9 hónapig palackban erjesztettek. Idén először újdonsággal is készültek. – A gyerekekre is gondoltunk, nekik alkoholmentes pezsgőt készítettünk Muscat Ottonel szőlőmustból – tette hozzá a borász. Megjegyezte: szilveszter előtt élénkül a kereslet a palackok iránt, amelyeket tavalyhoz képest 10 százalékkal drágábban kínálnak a csomagolóanyagok megnövekedett árai miatt. 

Fotó: Kovács Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában