alkotótábor

2021.12.05. 17:30

Nincs szebb, mint a saját készítésű ajándék

Tizennegyedik alkalommal népesült be a kaposszerdahelyi sport-és közösségi terem. Félszáz helyi és környékbeli gyermeknek szerveztek karácsonyi alkotótábort, ahol többek között gyertyamártással, üvegfestéssel és gyöngyfűzéssel ismerkedhettek meg.

Góz Lilla [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Hosszú kanócon lógtak a színes paraffinok, készültek a karácsonyi gyertyák Farkas-Túri Enikő irányításával.

– Belemártjuk, a felesleg lecsöpög és hideg vízben hűtjük, utána a paraffinba mártást ismételjük és egyre kövérebb lesz a gyertya – mutatta a helyi népművész, aki a népi játszóházakban ismerteti meg a régi mesterségeket. A mellette lévő asztalon pedig szalmából készültek a karácsonyi díszek.

– Egy szívet fonok és édesanyámnak szeretném ajándékozni – mondta el Máté-Márton Míra, miközben a karácsonyi díszt készítette. Hozzátette: először a szalmákat be kellett áztatni, utána könnyebben lehetett formázni.

– A kötés nehezen megy, de a fonás könnyebben sikerül, nagyon sok szépet lehet alkotni csuhéból, szalmából – mondta el Dévai Tiborné, aki évekkel ezelőtt autodidakta módon sajátította el a kézműves tevékenységet.

 

A fazekasság rejtelmeibe Falusiné Terjék Éva avatta be a gyerekeket, Forgács Lászlóné a festést, Pap Józsefné a gyöngyfűzést mutatta be.

– Egy drótra fűzzük fel a nagy gyöngyöket, és a végén egy csillag lesz belőle, amelyet a szüleimnek adok ajándékba – mondta el Kiss Gergő. Barna Diánánál pedig süti, gyertya és hópihe készült üveglapokra. – Testvéreimnek készítem az üvegre festett képeket, remélem tetszeni fog nekik – mondta el Bognár Flóra. A tábor ötletgazdája, Rónai Attila pedig a díszes betűkkel ismertette meg a gyerekeket.

– Gyermekkorban számos tevékenységgel kell megismertetni a diákokat, a sokoldalú képzések segítenek a napi problémák megoldásában, a boldogulásban – tette hozzá.

Mester József, a Kaposszerdahelyért Egyesület elnöke elmondta: húsz éve alakult egyesületük és szerették volna a helyi alkotók, népművészek munkáját bemutatni.

– A cél az volt, hogy tudásukat átadják a gyerekeknek és együtt, közösen alkotva töltsenek el egy felejthetetlen napot az ünnepekhez közeledve – tette hozzá az elnök. Elmondása szerint idén több mint félszáz helyi és környékbeli gyermek jelentkezett a táborba, akiket ebéddel is megvendégeltek és Mikulás csokoládét kapott mindenki. Buzsáki Zoltán önkormányzati képviselő köszöntőjében elmondta: örül, hogy olyan faluban él, ahol nagyon sok tehetséges művész alkot. A pandémia árnyékában segítségükkel szebbnél szebb karácsonyi ajándékokat alkothatnak a gyerekek. Gelencsér Attila országgyűlési képviselő szinte minden alkalommal ellátogatott az alkotótáborba. – Közösségünk a hagyományok tiszteletére épül. Varázslatos hangulata van, ahogy a gyerekek készítik az ajándékokat a helyi alkotók segítségével – tette hozzá a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában