Hiány

2021.12.20. 20:00

Pénzzel sem lehet orvost csalni az üres körzetekbe

Több somogyi településről is hiányoznak a házi gyermekorvosok. Van olyan város, ahol még csak egy éve jelentkezett a probléma és olyan is, ahol lassan egy évtizede. Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy megyei elnöke szerint öt-tíz éven belül komoly gondok lehetnek az ellátásban. 

Marosi Gábor

A szolgálati lakás mellé ötmillió forintot ajánlott fel a tabi önkormányzat annak a doktornak, aki vállalja, hogy a városba költözik és ellátja a betöltetlen gyermekháziorvosi praxist. Az állásra azonban senki nem jelentkezett. Schmidt Jenő, a település polgármestere elmondta, Tamásiból és Siófokról jár át helyettesítő orvos Tabra, hosszú távon azonban ez nem megoldás. A tabi rendelőben jelenleg hetente három alkalommal, délutánonként tudják fogadni a városban élő mintegy nyolcszáz, 14 év alatti fiatalt. Schmidt Jenő kiemelte, azon dolgoznak, hogy a felnőttháziorvosi praxisokat átalakítsák vegyessé, ehhez azonban külön engedély kell majd a doktoroknak. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján elérhető adatok szerint, Somogyban jelenleg 28 betöltetlen háziorvosi praxis van, ebből 6 gyerek és 18 vegyes. Nagyatádon három házi gyermekorvosi körzet van. Kettő helyen ellátottak a fiatalok, egy praxis azonban 2013 január elsejétől tartósan betöltetlen. Abban a körzetben helyettesítéssel látják el a feladatokat. Marcaliban kettő gyermekorvosi praxis van. Az egyik betöltött, a másikat viszont évek óta helyettesítéssel oldják meg. Barcson egyetlen gyermekorvos dolgozik, de ő is tíz éve már nyugdíj mellett. Ivánfi Ferenc megkeresésünkre elmondta, jelenleg két gyermekkörzet van a településen, a feladatokat pedig mindkét helyen egyedül kell ellátnia. 

– Ha lenne jelentkező az álláshelyekre, már rég nem dolgoznék – hangsúlyozta Ivánfi Ferenc. – 73 éves vagyok és szeretném élvezni a nyugdíjas éveimet. Azt ígértem a városvezetésnek, hogy a járvány idején még gyógyítom a fiatalokat, de utána már pihenni akarok – tette hozzá a Dráva-parti város gyermekorvosa.

Hetven felett Dús István, a MOK megyei elnöke megkeresésünkre elmondta, elöregedett a háziorvosi szakma. Országosan a legtöbben hatvan év felettiek, Somogyban már a hetvenet is sokan betöltötték. – Emellett az is probléma, hogy sokan elmentek külföldre dolgozni, a fiatalabb orvosok pedig nem akarnak vidéken vagy a kis városokban praktizálni – fogalmazott Dús István. – Kevés háziorvos jön ki az egyetemekről is. Néhány évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem húsz háziorvos-rezidens helyet hirdetett meg. A teljes létszámot azonban nem sikerült feltölteni. Ráadásul időközben sokan más szakot választottak és csak páran végeztek háziorvosként, de ők sem minden esetben helyezkedtek el – hangsúlyozta a MOK megyei elnöke. Dús István hozzátette, jól láthatóan már pénzzel sem lehet a településekre csábítani a háziorvosokat. A szakmát úgy lehetne „megszelídíteni”, ha csökkentenék az orvosok feladatait. Már azzal kevesebb lehetne a munkájuk, ha az igazolásokat nem nekik kellene folyamatosan megírniuk – mondta a MOK megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában