Járványhelyzet Somogyban

2021.12.16. 11:30

Somogyba is megérkezett a gyerekvakcina

Elkezdték oltani az 5 és 11 év közötti gyerekeket Somogyban is. A kaposvári kórházba 400 fiatal oltásához elegendő vakcina érkezett a napokban. A gyermekorvosok szerint fontos, hogy minél többen védettséget szerezzenek.

Marosi Gábor

Egyelőre nagyon kevés szülő döntött úgy a megyében, hogy beoltatja 5 és 11 év közötti gyermekét. Somogyban eddig csak mintegy félezer fiatalt regisztráltak az oltásra. 

Nagyné Bognár Márta kaposvári házi gyermekorvos lapunknak elmondta, a körzetében nagyjából 400 fiatal érintett a jelenlegi oltási kampányban, közülük azonban csak alig félszáz szülő regisztrálta gyermekét. – Nem mondható jónak ez a szám, de mostanában annyi volt a feladatunk, hogy nem igazán tudtunk több családot beszervezni – mondta Nagyné Bognár Márta. – Akik telefonon érdeklődtek, illetve más miatt kapcsolatba kerültünk velük, nekik javasoltuk az oltás lehetőségét és többen éltek is ezzel. A regisztrált gyerekeket pénteken kezdjük el oltani – mondta a gyermekorvos. 

Ivánfi Ferenc barcsi gyermekorvos elmondta, a Dráva-parti városban valamivel több mint ötszáz 5 és 11 év közötti gyermek él. Közülük mindössze kettőt regisztráltak szüleik az oltásra. – Ez annyira kevés, hogy helyben nem is tudjuk beoltani őket, mert ahhoz, hogy oltóanyagot igényelhessünk, legalább tíz fiatalra lenne szükség – hangsúlyozta Ivánfi Ferenc. – A két gyermeket ezért átirányítottam a kaposvári oltópontra és majd ott kapják meg a koronavírus elleni vakcinát. 

Ivánfi Ferenc hozzátette, folyamatosan biztatják a szülőket arra, hogy oltassák be gyermeküket, a legtöbben viszont hajthatatlanok. 

A fonyódi Posza Róbert azonban már eldöntötte, hogy beoltatja hétéves gyermekét. Kérdésünkre válaszolva elmondta, azért is fontos a védőoltás, mert a környezetükben többen – köztük gyerekek – is megbetegedtek. 

 

Oltani kell! 

A Balaton-parton élő és ott rendezvényszerezőként dolgozó Posza Róbert arról is beszélt lapunknak, hogy a járvány miatt nagyon sok esemény elmaradt az elmúlt másfél évben, ami sok család megélhetését sodorta veszélybe. Hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló, ezért is igyekszik arra ösztönözni mindenkit, hogy szerezzenek védettséget. 

Egy kaposvári édesanya Csernákné Matuca Ivett is azt szeretné, hogy gyermekei felvegyék a védőoltást. – Tünetmentesem estem át a Covid-fertőzésen tavaly és súlyos szövődmények alakultak ki nálam, ezért is szeretném, ha a gyermekeim védettek lennének – mondta az édesanya a Sonlinenak. – Mindkét, a 7 és a 11 éves gyermekemmel átbeszéltük az oltás menetét és megérették azt, hogy miért van szükség erre. A vakcinát egyébként majd a jövő héten kapják meg – tette hozzá Csernákné Matuca Ivett. 

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában