Barcs

2021.12.22. 13:00

Túrázhatunk is a Dráva medrében

Góz L.

Aki a téli időszakban a Drávához látogat, szokatlan látványban lehet része. A víz­állás annyira alacsony, hogy a folyó partja rendkívül széles, hosszan lehet gyalogolni, míg elérjük a gyors folyású víztömeget. Ilyenkor helyenként kilátszanak a Dráva zátonyai is. 

A feljegyzések szerint az elmúlt évszázad alatt hat évben is előfordult, hogy a Dráva vízszintje nem érte el a 64 centimétert. A Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztatása szerint a jelenségre a magyarázatot a folyó teljes vízgyűjtő területén kell keresni. A Dráva vízállását az Alpokban található felső vízgyűjtő terület időjárási és hidrológiai helyzete határozza meg. A Dráva Őrtilosnál folyik össze a Murával, utóbbi folyó vízállása is jelentősen befolyásolja a végeredményt. Mivel a téli időszakban ezeken a területeken a csapadék általában hó formájában hullik, így a felszíni és felszín alatti lefolyás lecsökken. Ennek hatására a folyó vízszintje decemberben és januárban alacsony, az emelkedés csak a hóolvadást követően kezdődik. 

A jelenség megfigyelésére indít szakvezetéses túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága január 22-én. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában