Járványügy Somogyban

2021.12.17. 14:00

Tűszúrással közelebb kerültek a védettséghez

A gyermekorvosi rendelőkben is elkezdték beoltani az 5 és 11 év közötti gyerekeket. A sok hiányzó miatt több kaposvári iskolában hosszabb lesz a téli szünet.

Marosi Gábor

Elkezdték oltani a gyerekeket Somogyban

Fotós: Lang Róbert Kaposvar

Elkezdték oltani a gyerekeket Somogyban

Fotós: Lang Róbert Kaposvar

Kaposváron az elsők között Gyenes Olga házi gyermekorvos adta be a vakcinát csütörtökön délelőtt Toponáron.  Egy Orciból érkezett testvérpárt is beoltott ottjártunkkor Gyenes Olga. A nyolc- és tízéves kislányok rezzenéstelen arccal, szó nélkül várták, hogy megkapják a vakcinát. Édesanyjuk kérdésünkre válaszolva elmondta, családjukban mindenkit beoltottak már, a felnőttek a harmadik adagon is túl vannak. Nagyon fontosnak tartja azt, hogy a gyerekei is védettséget szerezzenek. Hangsúlyozta, egészségügyi dolgozó, hónapokig a kaposvári Covid-osztályon teljesített szolgálatot, ezért testközelből látta azt, hogy mit okoz a koronavírus. Hozzátette, gyermekeivel átbeszélték, hogy miért van szükség a vakcinára, és mindenkit arra biztat, hogy kövessék a példáját.

Gyenes Olga elmondta, sajnos nagyon sokan még nem látják a valóságot, és azt gondolják, hogy elkerülhető a betegség, ezért magukat és gyermeküket sem oltatják be. Kiemelte, főleg azok a szülők szeretnék beoltatni gyermeküket, akik az egészségügyben dolgoznak, mentősként, ápolóként, asszisztensként. Gyenes Olga hangsúlyozta, az 5 és 11 év közötti gyerekek a felnőtt vakcinamennyiségnél jóval kevesebbet kapnak. Egy ampullában tíz gyereknek elegendő oltóanyag van, és az első oltás után három héttel ismételni kell. 

Az általunk megkérdezett orvosok tapasztaltai szerint azok a szülők is bizonytalanok a gyerekek oltásával kapcsolatban, akik felvették már a vakcinát.

Hosszabbodik a téli szünet

Nyolc iskolában néhány nappal hosszabb lesz a téli szünet, december 20-án és 21-én is tanítás nélküli munkanapot rendeltek el. A többi háromban azonban tanítás lesz. Továbbra is sok osztály van karanténban a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolához tartozó intézményekben. Legutóbb a Honvéd utcai tagiskola egyik negyedik osztályának kellett átállnia digitális oktatásra. Szabóné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató elmondta, a hozzájuk tartozó tizenegy intézményben jelenleg 11 osztály van karanténban és 21 diáknak lett pozitív a koronavírustesztje. Karantén miatt 272-en hiányoztak az iskolákból csütörtökön, rajtuk kívül más betegség miatt pedig 522-en maradtak távol. A főigazgató kiemelte, a 349 pedagógus közül mindösszesen csak 8-an nincsenek beoltva. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában