Ünnepi finomság

2021.12.30. 11:30

Virsliben nem ismerünk tréfát

Szilveszter előtt igencsak megugrott a húsboltok forgalma, az örök sláger virsli és debreceni mellett jelentős mennyiségben fogyott a malac- és a kocsonyahús. Bár a járvány negyedik hullámában a nagyobb rendezvények elmaradnak, a családi és baráti társaságok időben betáraztak a hagyományos somogyi finomságokból.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Már egy ideje toporgok, de kivárom a soromat – mondta mosolyogva az egyik férfi a kaposvári Nagypiacon. Virslit és malachúst is viszek haza. 

 

Korpics Tibor, az egyik húsüzlet vezetője azt mondta: a juhbeles virsliből átlag 1,5–2 kilót kértek a vevők, malacból gyakran 2-3 kilós darabokat rendeltek. A kaposvári Privát Hús Kft. Berzsenyi utcai hús­áruházában hét eleje óta ugrott meg a forgalom. A juhbeles virsli kilóját 1899 forintért mérték, a műbeles ára 1099 forint, a debrecenié 1399 forint, s az egy kiló bőrös malac 1599 forintot kóstált. A kocsonyahús kilója 500 forintnál is olcsóbb. 

Szerencsés József eladó épp csülköt csontozott, miközben Horváth János boltvezető az új, friss szállítmányt vette át, s elégedetten nyugtázta, hogy munkatársai elbírnak az átlag feletti irammal, ami péntek délig biztosan eltart. 

 

– Roskadozik a húsos pult a friss áruval, maximálisan elégedett vagyok a minőséggel – mondta Nardai István, miközben a kassza előtt várt sorára. – A szilvesztert családi körben ünnepeljük, s jól megpakoltam a kosarat. Juhbeles virslit, hurkát, kolbászt, darált húst és debrecenit is veszek, a számla nagyjából 12 ezer forint lesz. Egy másik vásárló, Mike István gulyásleveshez vett marhahúst. 

Ponekker László, a Privát Hús Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója azt mondta: a járvány rengeteg változást hozott az életünkbe, de a fogyasztói szokások a negyedik hullámban sem alakultak át gyökeresen. A somogyi vásárlók zöme továbbra is tudatosan a hazai termékeket keresi. Cégük Kaposváron négy boltot üzemeltet, s a lakosság az idén érezhetően több húst vásárolt szilveszter előtt, mint tavaly. 

 

– Magasra tettük a lécet – hangsúlyozta Ponekker László. – Bár időről időre megújítjuk a kínálatot, a vásárlók szilveszterkor hagyományos somogyi finomságokkal búcsúztatják az óévet, s vírus ide vagy oda, ez 2021-ben sem változott. 

 

Virsli átlagár (sertés, Ft/kg)

 

2021.              2120
2020.              2070
2019.              1770
2018.              1670
2017.              1630

 

Sertéshús, -comb (csont és csülök nélkül, Ft/kg)

 

2021.              1420
2020.              1530
2019.              1340
2018.              1210
2017.              1220

Kétszázharminc tonna került a piacra

 

 

 

– Az idén nyertük el az Év Kaposvári Munkáltatója címet, amire nagyon büszkék vagyunk – emelte ki Ponekker László. – Harminc éves működésünk alatt ez a legnagyobb társadalmi elismerésünk. Cégünk száz százalékban magyar családi vállalkozás. 

– A Kometa Zrt. kereskedelmi partnereinek 230 tonna virslit szállított ki a szilveszteri szezonban – közölte Prohászka Balázs ügyvezető-helyettes. Három fő kategóriában – bécsi, műbeles és hámozott virsli – vitték az árut. Virslijeik magas hústartalmúak, nem tartalmaznak hozzáadott ízfokozókat, színezékeket, s valamennyit 25 százalékkal csökkentett konyhasótartalommal szállítják. 

 

Fotók: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában