Fotók!

2022.01.16. 14:34

A doni áttörés somogyi áldozataira emlékeztek Kaposváron

A doni katasztrófa 79. évfordulójára rendeztek gyászünnepséget vasárnap a megyeszékhelyen.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Hősök templomában gyászmisét tartottak, majd a megemlékezők a Mindszenty téren rótták le kegyeletüket. Koszorúzást követően mécseseket gyújtottak a doni emlékműnél és a Mártírok és hősök emlékművénél. 1943 január közepén kezdődött a Vörös Hadsereg ellentámadása, ami felőrölte a 200 ezres létszámú 2. magyar hadsereget. Becslések szerint 120 ezer magyar katona szerepelt a veszteséglistán. Mindez történelmünk legszomorúbb fejezete, és örök nemzeti tragédia, hangzott el a megemlékezésen. 

Felidézték, hogy a 10. kaposvári könnyűhadosztály, az egykori legendás „rosseb” bakák utódai vonattal érkeztek a keleti frontra, majd több heti, hiányos felszerelésben megtett ezer kilométeres gyalogmenet következett, amíg elérték a Don folyót. A doni csatában a szovjetek is nagy árat fizettek, de egymás után rohanták le a harckocsik a magyar állásokat. Az 12500 somogyi bakának a fele, mintegy 7 ezer ember elesett, illetve hadifogságba került. Óriási vesztesége volt a somogyi alakulatnak a Donnál, értékelte Puskás Béla helytörténész. A túlélőknek sem volt könnyű a sorsa.  

–  A hazavergődöttek megpróbáltatásait fokozta, hogy a nagypolitika felejtést parancsolt – mondta emlékező beszédében Borhi Zsombor alpolgármester, aki arra is kitért,. hogy Kaposvár büszke katonai hagyományaira. – A doni tragédiának azonban sok évtizeddel később, békeidőben is máig ható üzenete van, és ez az üzenet a katonák helytállásáról és áldozathozataláról, valamint a politika felelősségéről szól.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában