Pályázati sikerek

2022.01.20. 16:07

A Kométa és a cukorgyár ötmilliárdos támogatásból fejleszthet

Kaposvár a második állomás, ahol Nagy István agrárminiszter az élelmiszeripari fejlesztéseket és technológiai korszerűsítéseket célzó pályázatok nyerteseit köszönthette, és átadta az erről szóló támogató okiratokat. A megyeszékhelyre így ötmilliárd forint új forrás érkezett.

Kovács Gábor

A magyar mezőgazdaság gúzsba volt kötve a versenyhátránya miatt, de a pandémia alatt sem állt le a termelés, miközben a kormány az élelmiszeripar fejlesztésében és megújításában látta meg a felemelkedés útját, erről beszélt Nagy István. A magyar vidék gerincét adó élelmiszertermelés teljes modernizációját célozták meg. A támogatásokra összesen 1187 vállalkozás pályázott az országban. Somogyból 20 pályázat érkezett 20 milliárd forint értékben. Ebből tizenegyen részesültek pozitív elbírálásban, több mint 10 milliárd forint értékben. A további fejlesztésekről folyamatosan születnek döntések, a következő időszakban még 400 milliárd forint támogatás vár kiosztásra. 

Az ország második legnagyobb húsfeldolgozó üzeme, a Kométa 99 Zrt 2,530 milliárd forintot, a Magyar Cukor Zrt., az ország egyetlen cukorgyára 2,413 milliárd forint támogatást nyert el. Az ünnepélyes átadáson Szita Károly polgármester hangsúlyozta, hogy az élelmiszeripar az erősödő kaposvári gazdaság éllovasa. Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az élelmiszeripar stratégiai ágazat, és a pandémia megmutatta, hogy a globális beszállítói láncok megbízhatatlanok, biztonsággal csak a hazai termékekre lehet támaszkodni, ha baj van.   

A Kométánál a támogatásból elsőként javítanak a csomagoláson, az erre szánt anyagok felhasználását, valamint az üzem energiafogyasztását is csökkentik, de a legfontosabb céljuk, hogy új gépeket vásároljanak, melyek a termelésben megkönnyítik a dolgozóik munkáját, foglalta össze Giacomo Pedrazzini ügyvezető, aki Prohászka Balázs igazgató-helyettessel együtt vette át át a támogatói szerződést. 

Alapvetően az energiahatékonyság növelését és a feldolgozási veszteségek csökkentését célzó beruházásokra fordítják majd a támogatást a kaposvári cukorgyárban. A piaci igényekhez jobban igazodó csomagológépet is telepítenek majd, mondta Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója. Hiánypótló beruházások valósulhatnak meg, melyekkel korunk kihívásaira igyekeznek választ adni a cégek, tette hozzá. A fejlesztések mindkét élelmiszeripari nagyvállalatnál az idén indulnak és a jövőre fejeződhetnek be.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában