Megyenap

2022.01.09. 09:00

A somogyiak hite és szorgalma kijelölte az utat a közösségnek

Ismét csendben ünnepel Somogyország, akárcsak egy évvel ezelőtt. A járvány megint nem tette lehetővé, hogy közösen emlékezzünk vízkeresztkor megyénk legnagyobb dicsőségére, a címeradományozásra. Ugyan elmaradt az ünnepi Megyenap, de egy későbbi időpontban, talán a nyár elején eljutunk Lengyeltótiba, hogy ismét együtt lehessünk, hogy személyesen adhassuk át jól megérdemelt elismerését mindazoknak, akik sokat tettek ezért az országnyi megyéért – közölte az ünneppel kapcsolatban Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke.

Munkatársunktól

Fotó: TIBOR KOVACS

Biró Norbertnek, Somogy Megyei Közgyűlése elnökének ünnepi üzenete 2022-ben számos kérdés megfogalmazása után nyer értelmet: vajon célba érnek-e üzeneteink, valóban magáénak érzi-e minden somogyi azt a dicsőséget, ami 524 évvel ezelőtt vízkeresztkor történt? 

– Vajon tudja-e minden somogyi, hogy vízkereszt nem csak a kereszténység ünnepe, hanem a múlt és a jövő találkozásáé, a somogyi embereké, a megyéé? – tette fel további kérdéseit Biró Norbert. 

– Tudja-e mindenki, hogy mit is jelent nekünk a címeradományozás? Tudják-e, hogy mi voltunk az elsők a vármegyék között, s hogy miért is kaptuk? Tudják-e, hogy évszázadokon át a vármegye kiadványai az alispán és a négy szolgabíró neve alatt keltek? Ők hitelesítették azokat saját címeres pecsétjeikkel, míg 1498. január 6-án II. Ulászló király Somogy vármegyének, különös kegye jeléül, címert adományozott, hogy azt pecsétjére vésetvén kiadványain alkalmazza. II. Ulászló az adománylevelében kifejtette, hogy ezen adománnyal a vármegyét a Mátyás halála utáni trónkövetelő római király, I. Miksa hadainak 1490. évi betörése alkalmával tanúsított hűségéért és áldozatkészségéért óhajtja kitüntetni. Több mint fél évszázadnak, 52 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a többi vármegye is megkaphassa ezt a kitüntető jogot. Erre a dicsőségre emlékezünk minden év január 6-án ünnepi közgyűléssel, ám az évtizedeken keresztül sikeres, színes, mozgalmas Megyenap és Megyehét eseményeit ismét háttérbe szorította a vírus – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke. 

– Így történt ez tavaly is, amikor rendhagyó év után rendhagyó időpontban, ősszel érkeztünk Barcsra, hogy közösen emlékezhessünk megyénk legnagyobb dicsőségére, a címeradományozásra – tette hozzá Biró Norbert. – Rendhagyó volt a tavalyi év, hiszen sohasem tapasztalt nehézségekkel kellett szembenéznünk a koronavírus-járvány miatt. Fájdalmas veszteségeket kellett elszenvednünk, talán nincs is olyan somogyi család, ahol ne járt volna közvetlenül vagy az ismerősi körben áldozattal a járvány. És sajnos az idei év sem indulhatott felszabadultan. A vírus továbbra is közöttünk van, továbbra sem élhetjük gondtalanul az életünket. Továbbra is aggódnunk kell azokért, akik elutasítják a vakcinát, akik úgy gondolják, hogy erős szervezetük mindent legyőz. Sajnos nagyon sok esetben beigazolódott már, hogy ez nem így van. 

– Ettől függetlenül van mire büszkének lennünk – jelentette ki Biró Norbert, aki szerint büszkék lehetünk elért eredményiekre, az itt élőkre, megyénkre, hiszen Somogy­ország ország az országban, egyetlen megyét sem hívnak így. – Összetartó, erős közösség a miénk, s még a legnehezebb időkben sem húzott szét. 

Bizonyították összetartozásukat a somogyiak az előző évben is, amikor a horvátországi földrengés, majd a megyénket ért viharkárok helyreállítása érdekében fogtak össze. Amikor a Magyarok Kenyere program keretében 306 gazda összesen 34 tonna gabonát adományozott jótékony célokra, és immár ötödik alkalommal őrölték ingyen lisztté az egyetlen korabeli technikával működő somogyi malomban, Barcson. Büszkék lehetünk mindannyiukra, ahogy arra is, hogy ismét közösen tervezhetjük településeink jövőjét, a közel 72 milliárd forintos keretösszegű TOP Pluszt. 

– Többek között ezért is hiszem, hogy a megye összetartó erő – vallja a megyei közgyűlés elnöke. – Ez az összetartozás tartott meg bennünket a hódoltság, a terror és a diktatúra évtizedeiben, éveiben is. Ez az összetartó erő az, amelynek segítségével a legnehezebb válságos helyzetekből is győztesen kerülhetünk ki. Ezért, a közösség építéséért, az összetartozásért, s ezen keresztül minden somogyi ember boldogulásáért vagyunk felelősek, mi, a megyei közgyűlés tagjai. Az elmúlt évtized döntései talán bizonyítják, hogy ezt a felelősséget valóban magáénak érezte mindenki, hiszen nem teljesíthetetlen álmokat kergettünk, nem légvárakat építettünk. A somogyiak hite, akarata és szorgalma kijelölte az utat mindannyiunk számára, ismét bebizonyította, hogy csak közösen tehetjük boldogabbá életünket. Az a példaértékű összefogás, mellyel jövőnket terveztük, kötelez bennünket arra, hogy ne térjünk le a kijelölt útról, folytassuk közösen a megkezdett munkát. 

 

A Megyenap a munka elismeréséről is szól

Évről évre a Megyenapon ismeri el a megye vezetése azon kiváló somogyiak teljesítményét, akik sokat tettek szűkebb és tágabb közösségükért, településükért, megyénkért. A megyei közgyűlés döntése ezúttal is megszületett, de akárcsak egy éve, a jelenlegi vírushelyzet miatt az elismerések személyes átadása egy későbbi időpontban történhet meg. 

A Somogy Megyei Közgyűlés 2021. szeptemberi döntése értelmében a megye legmagasabb szintű elismerését, Pro Comitatu Somogy kitüntetést adományozott prof. dr. h.c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma elnöke, a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia alapítója számára. 

Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el a Balatonszabadi Népdalkör Egyesület, Bánkuti Béláné bárdudvarnoki nyugalmazott gyógyszerész, a százéves Siófoki Bányász SE, dr. Gippert Róbert kaposvári állatorvos, dr. Fogas János, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Katona István Jánosné, a barcsi LOGOSZ Egyesület elnöke, Koppány Zoltán Miklós, a Magyar Veterán Repülők Somogy Megyei Egyesületének elnöke, Németh Julianna, a Somogyiak Baráti Körének elnöke, Németh Nándor, junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronz­érmes, többszörös felnőtt magyar bajnok siófoki úszó, dr. Simonics Zsolt, a Kaposi Mór Oktató Kórház Marcali Telephely Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezetője és Zana István, a Koppányvölgye Idősek Otthonának ügyvezető igazgatója tevékenységét. 

Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a megye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székháza és a benne folyó kulturális tevékenység, a Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, valamint az őrtilosi, Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Zrínyi-újvár, ezért számukra az Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címet adományozza a Somogy Megyei Közgyűlés. 

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában