Segítség

2022.01.02. 16:36

A szünetben is kapnak ebédet a rászoruló gyermekek

Két ünnep között sem pihennek a somogyi konyhák dolgozói. A téli szünetben is főznek, a rászoruló diákok ingyenes szociális étkeztetését biztosítják, munkájukra megyeszerte nagy igény van.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Húsgombócleves és sárgaborsó-főzelék virsli feltéttel – ez volt az ebéd szerdán Somogyjádon. Desszertnek narancsot és banánt kaptak azok, akik a szünidei étkeztetést igényelték. Az önkormányzat tulajdonában lévő Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft. konyháján nincs leállás a két ünnep között. Az iskolai szünet alatt a hátrányos helyzetű gyerekek napi egyszeri meleg étkezését biztosítják. – Somogyjád, Alsóbogát, Edde, Juta és Osztopán községekben a felnőtt szociális étkezés mellett közel 90 iskolás és óvodás gyermeknek szállítanak ki a falugondnokok ebédet december utolsó hetében – mondta el Pánger Tímea, a somogyjádi kft. ügyvezetője. Az elmúlt időszakban a hatósági karanténban lévő gyerekeknek, amennyiben a szülők kérték, otthonukba szállítottuk ki az önkormányzat által biztosított ebédet, ezzel is segítve a családokat. – A közétkeztetésben dolgozókra nagy feladat hárult és jelenleg is fontos szerepet töltenek be a rászorulók ellátásában, nem álltunk le, volt olyan időszak, amikor 250–300 adag ételt szállítottak ki a falugondnokok egyszer használatos edényekben – emelte ki Pánger Tímea. 

 

December 22-én kezdődött meg a szociális étkeztetés Barcson. Felügyeletet egyetlen szülő sem kért a dél-somogyi településen gyermekének a két ünnep között, így a városi óvodák és a bölcsőde zárva tartanak, a főzőkonyha viszont üzemel, a szociális étkeztetést biztosítja a város a szünetben is. Összesen 79-en igényeltek szün­idei meleg ételt, amelyet a Tavasz utcai konyhán éthordóban tudják átvenni a barcsiak. A Drávaszentesen és Somogytarnócán élőknek azonban házhoz viszik az ebédet. 

 

Évek óta biztosítja a kormány, hogy a rászoruló gyermekek az őszi, téli, tavaszi és nyári szünetben is kapnak meleg ételt. A tapasztalatok szerint évről évre egyre nagyobb az igény a téli szünetben is a szociális gyermekétkeztetésre. Sok szülő a két ünnep között dolgozik és ahol nincs nagyszülő, ott nehezen oldható meg, hogy minden nap meleg étel kerüljön a gyermekek asztalára. 

 

Háromszor többől gazdálkodnak

 

 

A szülőknek a települési önkormányzat jegyzőjénél kellett jelezniük, ha igénybe szerették volna venni az ingyenes gyermekétkeztetést a téli szünet alatt. Az étkezés megszervezése az önkormányzatok feladata, a költségek jelentős részét azonban a kormány fizeti. 2010 óta a kormány több mint háromszorosára – 27 milliárdról 82,5 milliárd forintra – emelte a gyermekétkeztetésre fordított támogatást. 

 

 

Fotó: Kovács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában