Holokauszt

2022.01.30. 11:00

Ártatlanokért égett a mécses

Kiss Kálmán

Fotó: Kiss Kálmán

A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapján mécseseket gyújtottak, így emlékeztek a településről elhurcolt ártatlanokra a Széchenyi utcai papírbolt oldalfalán elhelyezett emléktábláknál. 

A helyi izraelita áldozatok előtt fejet hajtott Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, a Marcali Szépasszonyok és Fiúk Hagyományőrző Egyesülete, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának elnöke is. 

A második világháború idején több mint 250 marcali embert vittek el a tabi és barcsi gettókba, majd onnan a koncentrációs táborokba. Auschwitzban, Dachauban és Mauthausenben több mint 200-an haltak meg embertelen körülmények között. A háború után csak néhány család és pár tucat egyedülálló tért haza Marcaliba. Huszti Gábor alelnök éppen ezért a megemlékezés fontosságát hangsúlyozta. – Ezen a tragikus és szomorú napon a vészkorszak helyi áldozataira is gondolnunk kell – mondta Huszti Gábor

Fotó: K. K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában