Pályaválasztás

2022.01.14. 15:15

Az igazi „kockák” okosak, és nagy jövő áll előttük

Ismét pályaválasztási nyílt napon vehetnek részt a továbbtanulni szándékozó középiskolás diákok a Precognox Kft-nél is. A január 18-án, este hatkor kezdődő meetup-on az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a programozó színes világába.

Fotó: Shutterstock

Számos oka lehet annak, hogy ha valaki a középiskola elvégzése után programozó szeretne lenni. A Precognox szakembereit is megkérdeztük, ők miért ezt a hivatást választották, és bizony nagyon sok érdekes tényre is rávilágítottak.

 

„A játékkészítés vágya vonzott be a szakmába és az internet nem engedett szabadulni belőle.”

„Noha más szakmákban is megvan a lehetőségem, hogy a „semmiből” „valamit” alkossak, vagy segítsek az embereknek a problémáik megoldásában, a programozás többnyire olyan nagyfokú szabadsággal ajándékoz meg, amit kevés más szakmában tapasztalhat meg az ember. A programozó egyszerre zeneszerző, karmester es művész - néha ugyanabban a zenekarban.„ 

„Azért döntöttem a szoftverfejlesztés mellett, hogy új dolgokat alkothassak.”

„Egyszerűen ez érdekelt a legjobban. Már 10 éves korom óta azt láttam, hogy ez valami nagyon különleges dolog. De álmomban sem gondoltam, hogy ez a későbbiekben ennyire fontossá válik a világon és szinte minden gazdasági, tudományos terület ezen a területen újul meg.”

 

Olyan indokok ezek, melyek a legtöbb fiatal számára vonzóak lehetnek. Hiszen amit csinálnak az fontos, és jól megfizetik. Ezért is érezte úgy a cég, hogy ismét lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy megismerhessék, milyen feladatokon dolgoznak a cégnél.

A január 18-i meetup-on bemutatják az érdeklődőknek az IT szakmát, a céget, illetve hogy milyen projektekben, feladatokban lehet részt venni a Precognoxnál és milyen karrierutat lehet bejárni. Ezekről és még sok érdekes dologról fog előadást tartani, a cég vezetője, Jóföldi Endre.

Ezt követően a gyakornokok elmesélik, hogyan lettek programozók a cégnél, és hogy indult a karrierépítésük már a gimnázium befejezése után. 

 

A nyílt nap keretein belül interaktív beszélgetést is folytathatnak a diákok. A cégnél dolgozók

mindig szívesen mesélnek korábbi tapasztalataikról és arról, mi a különbség egy multinacionális környezet és egy középvállalkozás között.

 

Ahhoz, hogy valaki igazán sikeres programozó legyen, a Precognox szerint a következő tulajdonságokkal kell rendelkezni:

 

  • Logikus gondolkodás (JPÉ=józan paraszti ész) - Igazából ez a minimum. Aki ezzel rendelkezik, abból lehet fejlesztő. Előfordulhat, hogy valaki csak ezzel rendelkezik. Jó fejlesztő is? Nem biztos, de ez részletkérdés. Alkalmazható és munkáját elvégzi.
  • Tanulni akarás - Mert kell. A technológia és a módszerek is folyamatosan fejlődnek és ha nem tartjuk vele a lépést (ami csak és kizárólag tanulással érhető el), megragadhatunk egy szinten, amit akár teljesen le is válthat valami. Ilyenkor állást lehet veszíteni.
  • Kommunikációs képességek - Előbb utóbb, ha túlnövünk a személyes projekteken (különösen ha alkalmazottként szándékozunk dolgozni egy cégnél), előbb-utóbb eljutunk addig a pontig, ahol már más emberek is vannak az egyenletben. Fontos, hogy mind munkatársaink, mind megrendelőink felé azzal a céllal forduljunk, hogy megértsük, mit szeretnének, és ők megértsék, mit akarunk. Ennek hiányában teljes káosz alakulhat ki.
  • Igényesség - Úgy lehet időt nyerni hosszútávon, hogy rövidtávon többet ölünk bele.
  • Lehet olyan kódot írni, hogy még az is érti, akinek most mutattuk meg először, majdnem rögtön be tud kapcsolódni és ha valami hiba történik a „debugolás” nem tart tovább néhány percnél. És lehet olyan kódot írni, amit te sem értesz 1 hét után, mást meg se próbálsz bevonni és a debugolás órákon, vagy napokon keresztül folyik.
  • 2-3 perc alatt ki lehet találni egy olyan algoritmust, ami elvégzi az adott feladatot 1-2 hét alatt. 2-3 óra alatt végig lehet gondolni és meg lehet valósítani egy algoritmust, ami ugyanazt a feladatot 1-2 óra alatt hajtja végre.
  •  

Azon fiataloknak, akiknek sikerül felkelteniük az érdeklődését a programozó szakma iránt, készítettek honlapjukon egy segédletet, ahol mindenki megtalálja, hogyan csatlakozhat a szoftverfejlesztő csapathoz.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában