Talpasház

2022.01.28. 14:00

Bekenték sárral, nyoma sincs az árnak

Igazi kincseket rejt a kisbajomi skanzen, ahol az erdei iskolában akár iskolás csoportokat, túrázókat is tudnak fogadni a festői szépségű falu szívében.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Ottjártunkkor álmos arcát mutatta a januári ködben a Kisbajom emlékeit őrző létesítmény, ahol nemrégiben készültek el a helyi porta helyreállítási munkálatai. 

– Idáig felázott – mutatta a Rinya mellékága felett bátortalankodó kisbajomi talpas ház falán a tavaly nyári villámárvíz mértékét Szelidné Gerencsér Angyal polgármester. Az egész ház elázott, húsz centiméter magasságig feljött a víz, és egy év kellett, hogy kiszáradjon, tette hozzá. 

 

Minden bútort és eszközt ki kellett pakolni a helyiségekből, hogy felmérhessék a károkat. Csak ezután kezdődhetett a helyreállítás az értékes népi emlékeket őrző épületen. Ez tulajdonképpen a falak újrasározását jelentette, ám ez nem volt könnyen megoldható feladat. 

– Ehhez mesterembert kellett keresni, mert régen még az asszonyok végezték ezt a munkát a falvakban, ma azonban már csak kevesen értenek hozzá, mondta a polgármester. Végül egy kályhakészítő vállalta, de ahhoz, hogy el is készülhessen a helyreállítás, Szigetvárról hozattak pelyvát Kisbajomba. Ez fontos alapanyaga a sározásnak, ami olyan jól sikerült, hogy mostanra már nyomát sem látni az áradásnak. A munkálatok egymillió forintba kerültek, amelyet részben biztosítási díjból, részben saját forrásból biztosított az önkormányzat. 

 

Most teljes pompájában várja, hogy jöjjön a tavasz és a turisták, hiszen a nádtetőt már korábban a Baráti Kör és a Kisbajomért Alapítvány anyagi segítségével, az önkormányzat pályázati forrásból 4,5 millió forintból újíttatta fel. 

 

A kisbajomi portát a szennai skanzenben található talpasház mintájára építette Kovács László, a település korábbi alpolgármestere. – Nagyon ügyes kezű volt, autodidakta módon tanulta meg az építést, a keze munkáját dicséri több épület a faluban – tette hozzá a polgármester. – Ezen a házon mindent saját kezűleg készített. Ugyanis itt volt valamikor régen egy talpasház, amiben annak idején Csitári Juli néni élt. Aztán később azt megvette a skanzen és elvitték, idézte fel Szelidné Gerencsér Angyal. Így tulajdonképpen a kisbajomi porta annak a háznak a mása, amely egykoron itt állt. Mellette pedig a rinyakovácsi porta őrzi a falusi élet emlékeit. 

 

Az országos műemlékvédelem alatt álló Református Parókia teljes felújítása során alakították ki az erdei iskolát, körülötte lévő területen kovácsműhely, langallósütési lehetőség is található, s a csűrben akár táncra is perdülhetnek a vendégek, ahol gyakorta tölti be muzsikaszó a teret. 

 

Fotó: Kovács T

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában