Fekete károkozók

2022.01.16. 07:00

Egyre szembetűnőbb károkat okoz a madárraj

Idén télen is megjelentek a mértéktelen étvágyukról és pusztító életmódjukról ismert fekete madarak, a kárókatonák. Hiába gyérítik őket, évről-évre gondot okoz pusztításuk a Balatonnál.

Marosi Gábor

Fotó: Németh Levente

Rendszeresen gyérítik a kárókatonákat a Balatonnál, azonban ez sem elég ahhoz, hogy megritkítsák a jelentős állományt. Pedig a gyérítésre nagy szükség van a tó körül, mert a madarak jelentős kárt okoznak a halgazdaságnak. 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) jelenleg is rendelkezik kárókatona-gyérítési engedéllyel. A madarakat Irmapuszta, Buzsák, Öreglak, Varászló, Mórichely közelében, a Keleti-Bozót-csatornán, a Nyugati-övcsatornán, valamint a Balatonon az alsóörsi és a tihanyi éjszakázó helyeken vadásszák, de újabbakra lenne szükségük. 

Így portyáznak a Balatonon a kárókatonák. 

Fotó: Németh Levente

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a társaság honlapján megjelent erről szóló írásában úgy fogalmazott, egyre szembetűnőbb károkat okoznak a madarak, ennek ellenére az illetékes természetvédelmi hatóság nagyon szigorú feltételekhez kötötte a védekezést néhány gyérítési helyszínen. A balatonöszödi kormányüdülő mólójánál, illetve a fonyódi, építés alatt álló kikötő külső hullámtörő mólójánál mindösszesen a napnyugta előtti 30 percre kaptak gyérítési engedélyt. Mivel ezek a helyszínek nem éjszakázó, hanem kizárólag nappali pihenőhelyek, ezért eredményes gyérítést nem lehet elérni – hangsúlyozta a vezérigazgató. A társaság kérelmezte, hogy a nyílt vízen halászó csapatokat motorcsónakról is kilőhessék, ezt azonban egy kormányrendeletre hivatkozva elutasították. 

A kárókatonák amellett, hogy naponta egy kiló halat megesznek, a hegyes, éles csőrükkel többet meg is sebesítenek, amivel újabb károkat okoznak. A csoportos vadászatuk során intelligens manőverekkel terelik a hideg vízben összeállt „vermelő” halcsapatokat. Ez azért is probléma, mert a mozgásra kényszerített halállomány összetömörül, a víz felsőbb rétegébe kényszerült halak megfázhatnak és felesleges energiát pazarolnak el. 

A társaság friss adatai szerint az elmúlt évben a fonyódi tógazdaságban 240, az öreglakiban 118, Buzsákon 370, Mórichelyen 250, Balatonlelle-Irmapusztán 385, Varászlón 480, a Balatonnál 210 nagy kárókatonát ejtettek el. A több mint 2000 kilőtt madár között hazai, valamint a Baltikum felől vándorló kárókatonák is voltak. 

Fotó: Németh Levente

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában